Un estudi conclou que la covid-19 és una infecció estacional, associada a la temperatura i la humitat

  • Segons un estudi d'ISGlobal, els índexs baixos d'humitat redueixen la mida dels aerosols i n'augmenten la capacitat de transmissió

VilaWeb
Redacció
21.10.2021 - 17:00
Actualització: 22.10.2021 - 09:06

Un estudi encapçalat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) aporta una evidència sòlida que la covid-19 és una infecció estacional associada a una temperatura i humitat baixes. Els resultats, publicats a la revista Nature Computational Science, també confirmen la contribució considerable dels aerosols en la transmissió i la importància de les mesures de ventilació.

Un primer estudi amb models teòrics va determinar que el clima no era un factor important, atès que hi havia molta gent susceptible que no tenia immunitat prèvia contra el virus. Tanmateix, algunes observacions indicaven que la primera propagació a la Xina va passar en una latitud entre 30° i 50° nord, amb nivells d’humitat baixos i temperatures entre 5°C i 11°C .

Per a aquest estudi, l’equip d’ISGlobal va analitzar l’associació de temperatura i humitat durant la primera fase de la propagació del virus a 162 països de cinc continents, abans no s’apliquessin mesures de salut pública. Segons els resultats, hi va haver taxes de transmissió més grans quan la temperatura i la humitat eren més baixes.

Per determinar si aquesta tendència va ser consistent al llarg del temps i a zones geogràfiques diferents, van dissenyar un mètode estatístic de reconeixement de patrons. Van tornar a trobar una forta associació entre el nombre de casos i el clima, amb patrons consistents durant les tres primeres onades i en diferents nivells espacials: mundialment, per estats, per regions en estats fortament afectats i també a escala de ciutats. A Catalunya i a Barcelona se’n van identificar.

Què va passar durant l’estiu?

Tanmateix, aquest patró es va trencar durant l’estiu a tots els continents. “Això podria ser causat per diversos factors, incloent-hi concentracions en massa de gent jove, el turisme i l’aire condicionat, entre més causes”, explica Alejandro Fontal, investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi.

La importància de la higiene de l’aire

“El conjunt dels resultats dóna suport a la idea que la covid-19 és una infecció veritablement estacional, semblant a la grip i la resta de coronavirus del refredat comú”, diu Xavier Rodó, director del programa de clima i salut d’ISGlobal i coordinador de l’estudi. Per això, emfatitza la necessitat d’incloure paràmetres meteorològics en la planificació i l’avaluació de les mesures covid.

Els resultats també evidencien la importància de la transmissió per aerosols, atès que els índexs baixos d’humitat en redueixen la mida i, conseqüentment, en fan créixer la capacitat de transmissió. “Aquesta associació justifica que es posi èmfasi en la higiene de l’aire mitjançant una ventilació dels espais interiors més bona, perquè els aerosols poden romandre-hi suspesos durant més temps”, diu Rodó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor