Continuen en casernes de la Guàrdia Civil set detinguts en l’assalt a la Generalitat

Desestimats els 'habeas corpus' demanats per deu dels detinguts aquest dimecres

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 18:36
Actualització: 21.09.2017 - 20:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alguns dels catorze detinguts ahir en l’assalt de la Guàrdia Civil a edificis de la Generalitat han tornat a les casernes de Travessera de Gràcia o a la de Sant Andreu de la Barca, després d’haver passat pel jutjat durant la matinada i a l’espera que els jutges resolguin les seves peticions. Set han estat posat en llibertat, mentre que vuit encara estan detinguts a l’espera de declarar davant del jutge.

Entre aquest dimecres i dijous, el jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona i el jutjat de guàrdia de Martorell han desestimat els deu ‘habeas corupus’ demanats, ja que els magistrats han considerat que les detencions es van fer d’acord amb la legalitat. El primer en invocar l”habeas corpus’, que implica comparèixer directament al jutge instructor sense haver de declarar davant de la policia, fou l’advocat del secretari general de la vice-presidència i de la conselleria d’Economia i Hisenda, Josep Maria Jové.

A mitja tarda d’ahir, quan Jové va arribar al jutjat de guàrdia de Barcelona, que teòricament era el d’instrucció 29, es va trobar que el jutge de guàrdia era el d’Instrucció número 13, que substituïa el del 29 per motius familiars. Per això, el seu advocat va demanar la recusació, per tal que Instrucció 13 no resolgués sobre la possible il·legalitat d’una detenció emparada en la seva pròpia investigació. És per això que les resolucions de Barcelona les ha pres el titular del Jutjat d’Instrucció número 30.

Després les defenses de més detinguts  van demanar l”habeas corpus’ i van recusar el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, que és el jutge que va investigar el cas Vidal arran d’una denúncia de la formació ultra Vox. Alguns dels altres detinguts que van demanar l”habeas corpus’ són el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó; Pau Furriol i Mercedes Martínez, de l’empresa propietària de naus que emmagatzemaven material electoral; Xavier Puig, de l’Oficina d’Afers Exteriors; Josep Masoliver, responsable de sistemes de la fundació puntCAT.

Sis detinguts, en llibertat
D’altra banda banda, la Guàrdia Civil ha deixat en llibertat a sis dels arrestats, a l’espera de ser citats en els propers dies pel jutge instructor. Es tracta de Xavier Puig, treballador d’Afers Exteriors; Pau Furriol, de l’empresa propietària de naus que emmagatzemaven material electoral; de Natàlia Garriga, directora de serveis del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; David Franco, cap de desenvolupament d’àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions; David Palanques, de l’oficina tècnica de projectes del Departament de Treball i Afers Socials, i Joan Ignasi Sànchez, assessor en matèria d’Opinió del Departament de Governació.

També han estat detinguts Josué Sallent, director d’estratègia i innovació del CTTI; Joan Manel Gómez, del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT); Francesc Sutrias, director de Patrimoni de la Secretaria d’Hisenda; Natàlia Garriga, directora de serveis del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i, a Madrid, Rosa Maria Rodríguez Curto, directora general de servei de T-Systems.

Un resum ràpid dels detinguts:

 • Josep Maria Jové – secretari general de la Vice-presidència i de la conselleria d’Economia i Hisenda (detingut)
 • Lluís Salvadó – secretari d’Hisenda (detingut)
 •  Josué Sallent – director d’estratègia i innovació del CTTI (detingut)
 • Joan Manel Gómez – Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (detingut)
 • Rosa Maria Rodríguez Curto – directora general de servei de T-Systems  (detinguda)
 • Josep Masoliver – responsable de sistemes de la fundació puntCAT (detingut)
 • Xavier Puig – Oficina d’Afers Exteriors (en llibertat)
 • David Franco – cap de desenvolupament d’àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (en llibertat)
 • David Palanques – cap de l’oficina tècnica de projectes del Departament de Treball i Afers Socials (en llibertat)
 • Joan Ignasi Sànchez – assessor en matèria d’Opinió del Departament de Governació (en llibertat)
 • Francesc Sutrias – director de Patrimoni de la Secretaria d’Hisenda (en llibertat)
 • Natàlia Garriga – directora de serveis del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda (en llibertat)
 • Mercedes Martínez – responsable projectes territorials (en llibertat)
 • Pau Furriol – de l’empresa propietària de naus que emmagatzemaven material electoral (en llibertat)


Què és un ‘habeas corpus’?

L”habeas corpus’ (que tinguis el teu cos) és una figura jurídica que recullen la major part de les constitucions de tot el món, entre elles la de l’estat espanyol. Permet a una persona que considera se l’ha detingut de manera il·legal, demanar que se’l posi directament a disposició judicial. De manera que se salta la retenció policíaca, que acostuma a durar moltes hores, i el jutge decideix sobre la legalitat de la seva detenció.

Recórrer a l”habeas corpus’ en primera instància és cabdal per tal que els recursos es facin en un futur, sigui a instàncies judicials espanyol o europees, puguin reeixir.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes