Com seran les dues consultes sobre els Jocs Olímpics d’Hivern? Qui hi podrà participar?

Qui pot participar en la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern? Quines preguntes es faran?

VilaWeb
Redacció
27.05.2022 - 12:00
Actualització: 27.05.2022 - 14:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha ajornat les consultes sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Estaven previstes pel 24 de juliol, però l’endarreriment del projecte tècnic i el “boicot” del govern aragonès –amb qui el COE vol que es coorganitzi l’esdeveniment– han fet que el govern freni les consultes.

Tot i l’entrebanc, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que la proposta tirarà endavant, i que previsiblement, la consulta es farà al mes de setembre per deixar marge perquè el COE tanqui els serrells de la candidatura amb Catalunya i l’Aragó.

Com serà la consulta vinculant?

En la primera consulta, el govern preguntarà directament als ciutadans de la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran, és a dir, les comarques de la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. Aquesta serà l’única consulta vinculant per a saber si finalment tiren endavant amb la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030.

Quina serà la pregunta de la consulta?

“El govern de la Generalitat ha de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030?”. Aquesta serà la pregunta de la consulta, el resultat de la qual tan sols es publicarà per al conjunt de la vegueria i no pas per comarques.

Com serà la consulta del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès?

En la segona consulta, es preguntarà als ciutadans del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès si es volen afegir a la candidatura olímpica. “La vostra comarca s’ha d’involucrar en el projecte dels Jocs Olímpics i Paralímpics 2030?”, serà la pregunta. En aquestes comarques no es preveuen proves, tot i que les administracions locals es consideren territoris igualment afectats. El govern preveu que s’hi facin entrenaments i sessions de tecnificació. “Volem tenir una imatge en conjunt de tot el Pirineu”, ha declarat Vilagrà.

Com seran els resultats?

El govern publicarà quatre resultats diferents. En la primera consulta, sobre la vegueria d’Alt Pirineu i l’Aran, el resultat es publicarà de manera conjunta i no es desgranarà per comarques. D’altra banda, es publicaran els resultats per comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès.

Qui podrà votar?

La consellera d’Afers Estrangers i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat que a les consultes hi podrà participar qualsevol ciutadà més gran de setze anys de la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Vall d’Aran, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Així mateix, caldrà acreditar un any de residència continuada a cada territori.

Hi haurà vot anticipat o telemàtic?

En les dues consultes sobre els jocs d’hivern tan sols es podrà votar de manera presencial. El govern no habilitarà el vot telemàtic, ni tampoc l’anticipat o per correu. “Totes les persones que vulguin votar s’haurà d’adreçar a les meses corresponents”, ha dit Alsina.

Què passa amb Barcelona?

L’acord tècnic entre la Generalitat i el Comitè Olímpic Espanyol (COE), del qual s’ha desmarcat l’Aragó, preveu que Barcelona aculli la competició d’hoquei gel. De totes maneres, el govern no farà cap consulta als ciutadans de la capital de Catalunya perquè considera que no hi haurà un impacte directe, com sí que passarà al Pirineu.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes