El Consell de la República reparteix la responsabilitat financera, i ja no recaurà només en Comín

  • La decisió s'ha pres arran de les recomanacions que es feien a l'auditoria externa, que avisava de deficiències de gestió · El govern del Consell accepta les explicacions de Comín sobre unes despeses de més de 15.000 euros

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart

31.10.2024 - 13:54
Actualització: 31.10.2024 - 14:03

El govern del Consell de la República ha decidit de delegar en dues persones més a banda de Toni Comín la responsabilitat financera, tal com es va suggerir en l’auditoria externa que va constatar deficiències en la gestió de Comín. Aquell document avisava de possibles irregularitats comptables en l’associació Cat Global, l’entitat belga que sosté jurídicament i econòmicament el Consell de la República, i avisava que, amb data del 31 de desembre, tenia un dèficit patrimonial de 58.108 euros. L’auditoria es va filtrar el 21 d’octubre a causa del pirateig que afecta el Consell de la República els darrers dies, però ara el govern del Consell mateix l’ha feta pública i l’ha enviat als associats i a la premsa.

En un comunicat, el govern del Consell explica que l’auditoria ha detectat una situació financera “moderadament preocupant” i que, per a posar-hi remei, ha decidit de reduir a la meitat els salaris dels treballadors. A més, han acordat de delegar la gestió de l’àmbit financer en dos membres més del govern, a banda de Comín, que s’encarregaran de totes les decisions econòmiques, financeres i de caràcter laboral. A l’auditoria s’avisa que és un error que la destinació de les donacions dels associats estigui en mans d’una sola persona, i suggereix una fórmula col·legiada com la que es farà servir d’ara endavant, que totes les decisions hauran de tenir el vist-i-plau de dos dels tres responsables. Això inclou també qualsevol classe de pagament.

A més, el govern del Consell ha donat per bones les explicacions de Comín per les irregularitats que es descriuen a l’auditoria sobre els 15.530 euros destinats a despeses personals. Aquests 15.530 euros es desglossen en una multa de trànsit del 2022 de 363 euros, el lloguer d’un vehicle durant quinze dies (1.997,35 euros), el lloguer d’un apartament durant quinze dies (2.562 euros), el pagament d’imposts d’un apartament a Lovaina (4.608 euros) i retirades d’efectiu per un valor de 6.000 euros. L’auditor diu que els imports de l’apartament i la retirada d’efectiu podrien ser part del repartiment del fons de defensa dels exiliats, però que hi havia un límit total de 6.338,10 euros per a cadascun dels tres exiliats: Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Una xifra que seria sobrepassada per les despeses de Comín.

Consultat per VilaWeb, Comín va dir que tots els imports de què parla l’informe ja havien estat “justificats de manera reiterada i exhaustiva i en diverses ocasions, per escrit”, i va qüestionar que el comptable de Cat Global fes, davant l’auditor, una distinció entre les seves despeses de viatges i allotjaments actuant en representació del Consell de la República i les de la resta de membres del govern del Consell. “Despeses idèntiques a aquestes –amb la mateixa destinació, el mateix allotjament, en les mateixes dates de l’any– havien estat autoritzades pel mateix gerent durant els anys anteriors, sense que hi hagués fet mai cap objecció.” Totes aquestes despeses, va dir Comín, corresponen a una part dels ingressos que li pertoquen del fons Defensaexili.org, i que són autoritzades pel consell d’administració de Cat Global d’ençà de la signatura del conveni amb el consell d’administració de Catalunya Cultura i Progrés, que finança la Casa de la República.

També va corregir l’auditor quan deia que la xifra de 6.300 euros del fons Defensaexili.org anuals que corresponen a cadascun dels exiliats és errònia: són, segons el conveni esmentat, 24.000 euros l’any, de manera que Comín no hauria ultrapassat el límit de despesa personal assignat. A més, deia que els 6.000 euros de retirada d’efectiu que apareixen a l’auditoria són les primeres transferències que va fer pel lloguer d’una part del seu habitatge a Lovaina per a poder-lo utilitzar com a despatx i com a dormitori per a la seva adjunta a la vice-presidència del Consell, Carlota Canut. I que els més de 4.600 euros en concepte d’imposts per l’apartament a Lovaina eren per al pagament dels imposts especials per segona residència, atès que el titular dels dos contractes de lloguer era Comín mateix.

Finalment, el govern del Consell de la República ha acordat d’establir “unes normes bàsiques de governança clares, incloent-hi els criteris per a la selecció de proveïdors”, tot i que no les detalla. Al comunicat, el govern diu que es fa seves les conclusions i les recomanacions de l’auditor, i que, al mateix temps, adapta el Consell “a la nova situació política que viu el Principat i té la voluntat de mantenir-lo en una posició sòlida, d’afrontar els nous reptes de país i que el Consell continuï essent l’eina de cohesió del moviment independentista”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor