“El van apuntar amb una pistola al cap”: Testimonis de maltractaments de la policia espanyola denunciats pel Consell d’Europa

  • El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura denuncia maltractaments generalitzats en presons de l’estat espanyol, incloses la de Picassent i a d’Albocàsser

VilaWeb
ACN
09.11.2021 - 11:28
Actualització: 09.11.2021 - 17:10

El Consell d’Europa considera que el “caràcter generalitzat” dels maltractaments a les presons de l’estat espanyol és de “greu preocupació”. Això és el que recull l’informe del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura després de visitar diversos centres penitenciaris, dos hospitals psiquiàtrics penitenciaris i un centre de menors a l’estat. Dues d’aquestes presons són la de Picassant i la d’Albocàsser. El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura també va visitar la comissaria de la policia espanyola de Sapadors, a València. El document indica que continua existint un patró d’abusos a les presons i reclama a les autoritats espanyoles un “missatge contundent” contra aquests abusos.

L’informe remarca que la majoria de les persones han declarat que reben un bon tractament per part dels funcionaris, però subratlla que en tots els centres visitats hi ha hagut denúncies de maltractament. “En totes les presons visitades els presos s’han referit a una sèrie de funcionaris que buscaven provocar conflictes o que utilitzaven qualsevol pretext per demostrar el seu poder sobre els reclusos”, diu el comitè, que subratlla que les denúncies d’abusos rebudes són “consistents i creïbles”. I les denúncies recollides, que són aquelles que pel Comitè contra la Tortura tenen prou credibilitat, són molt crues.

Testimonis durs de maltractaments

A la comissaria de la policia espanyola de Sapadors, el Comitè recull diversos casos de cops i agressions, i d’insults racistes. 

Per exemple: “Una persona (AEK) va al·legar que s’havia negat a permetre que sis agents de policia escorcollessin la seva cafeteria a València, cap a les quatre de la matinada del 22 de setembre del 2020. I quan ell i els seus vuit amics van sortir de la cafeteria, li van demanar que anés a la comissaria perquè no els va mostrar cap document d’identitat. A la comissaria, els policies li haurien retret que els negués l’accés a la seva cafeteria, i un li va dir que el multarien per no dur màscara. AEK va respondre que no li importava i, segons sembla, va treure els diners necessaris per pagar la multa, i després el policia el va empènyer contra la paret i li va donar un cop de puny a la cara. Altres agents el van agafar dels braços, els hi van retorçar i li van posar les manilles amb força. A les 6.00 va ser traslladat a un centre mèdic d’urgència. El metge del CPT va observar marques de manilles als dos canells i una hemorràgia subconjuntival a l’ull esquerre quan AEK va ser entrevistat unes deu hores després.”

Un altre: “Una persona va explicar que va ser detinguda al carrer a Torrent per sis agents el 19 de juny del 2020; que, després de posar-lo a terra, van procedir a donar-li diverses puntades de peu a les cames. A més, mentre era traslladat en un vehicle a la comissaria amb les mans emmanillades a l’esquena, diu que li van clava un cop de puny a l’estómac i a la cara, aparentment perquè els agents volien que confessés un robatori. En ingressar a la presó el 23 de juny, el metge de la presó va observar “hematomes periorbitals a l’ull esquerre” i una fotografia feta en aquell moment per raons administratives mostrava l’ull esquerre negre.”

I una denúncia “d’un ciutadà estranger amb un escàs nivell de castellà”, per uns fets de l’11 de juny de l’any passat: “Va ser detingut per agents de policia vestits de paisà i, una vegada posat a terra, el van apuntar amb una pistola al cap, i va rebre diversos cops de porra al cos. Afirma que el van posar en fila amb vuit sospitosos més i el van fer agenollar davant d’una paret mentre l’emmanillaven per l’esquena. Posteriorment, el van portar en una racó, on diversos agents li van propinar múltiples cops de puny al cos; suposadament, també es van rebre aquest tracte dos sospitosos més. Després d’unes sis hores d’estar agenollat, bo i emmanillat, tots els sospitosos van ser traslladats a la comissaria de Sapadors de la Policia Nacional [espanyola] de València. Posteriorment va ser traslladat a l’hospital i va rebre tractament.”

La majoria de les denúncies de maltractament impliquen la policia espanyola, segons l’informe. “Els maltractaments s’infligien suposadament per obligar els sospitosos a proporcionar informació o a confessar determinats delictes o per castigar-los per haver comès un suposat delicte”, diu el text.

Davant les denúncies de maltractaments, el comitè reclama a les autoritats espanyoles una “acció concertada per abordar el problema”. En aquest sentit, demana al ministeri d’Interior i als caps de la policia un missatge clar per deixar clar que els abusos són il·legals i poc professionals i que seran sancionats.

Vegeu ací l’informe complet:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor