El congrés espanyol tomba, amb l’abstenció de Junts i Podem, el tractat d’amistat hispano-francès signat a Barcelona

  • L'acord aturat preveu la participació mútua de ministres en consells de govern entre l'estat espanyol i francès
  • L'independentisme s va manifestar per a mostrar el rebuig a la trobada entre Sánchez i Macron

VilaWeb
Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, durant la cimera de Barcelona el 19 de gener del 2023 (fotografia: ACN).
14.05.2025 - 17:34
Actualització: 14.05.2025 - 22:00

El congrés espanyol ha tombat aquesta tarda el tractat d’amistat hispano-francès, acordat pel president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, durant la cimera hispano-francesa que es va fer a Barcelona el 19 de gener del 2023, que tant de rebuig va suscitar.

El tractat preveu d’enfortir els vincles entre els dos països i incloïa la participació de membres del govern francès en reunions del consell de ministres espanyol, i viceversa. L’acord ha estat rebutjat amb 171 vots en contra —del PP, Vox i UPN— contra els 163 a favor emesos pel PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i Coalició Canària. Els set diputats de Junts i els quatre de Podem han optat per abstenir-se, cosa que ha impedit a l’executiu de Pedro Sánchez tingués la majoria necessària per a ratificar l’acord.

El 6 de maig, el tractat va superar el primer tràmit parlamentari a la Comissió d’Afers Estrangers del congrés amb el vot favorable de la majoria. Llavors el PP s’hi va abstenir al·legant motius “d’interès general”. No obstant això, avui el PP ha canviat de posició i s’hi han oposat frontalment.

Crítiques pel significat de la cimera

La cimera hispano-francesa va generar molt rebuig per part del sobiranisme català perquè fou percebut com una humiliació política, social i territorial, en referència al Tractat dels Pirineus de 1659, que suposà la partició del territori català sense haver-lo consultat abans a les Corts Catalanes.

A més, l’elecció de Barcelona com a escenari de la cimera i la signatura de l’acord es va interpretar com un intent del govern espanyol de projectar una imatge de normalitat institucional davant la comunitat internacional, malgrat les reivindicacions d’autodeterminació i la persistència de greuges com la marginació del català.

Aquell dia, l’independentisme es va concentrar al costat de la Font Màgica de Montjuïc, prop de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, per protestar contra la cimera entre Sánchez i Macron. Milers de persones van seguir la convocatòria en resposta de les declaracions del govern espanyol que la trobada, feta a Barcelona, certificava la fi del procés d’independència, cosa que s’ha interpretat com una provocació.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor