La cimera Sánchez-Macron acaba sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers i l’oficialitat del català a Europa

  • Cap de les reivindicacions catalanes ha tingut un rol destacat en la cimera Sánchez-Macron

VilaWeb
Redacció
19.01.2023 - 16:34
Actualització: 19.01.2023 - 19:00

La cimera Sánchez-Macron ha acabat sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers i l’oficialitat del català a Europa, segons que han evidenciat aquest migdia ambdós presidents en la compareixença de premsa posterior a la signatura del tractat d’amistat hispano-francès.

Cap concreció sobre la reobertura dels passos fronterers

Sobre la qüestió de la reobertura dels passos fronterers al nord de Catalunya, Sánchez ha estat molt breu. En resposta a la pregunta d’una periodista, que li ha demanat si creia que el tancament dels passos contravenia l’esperit de Schengen, el president espanyol ha fugit d’estudi i s’ha limitat a anunciar la creació d’un grup d’estudi bilateral entre l’estat espanyol i el francès per a abordar la qüestió. Així, el president espanyol s’ha negat a afegir-hi cap més informació.

La reobertura dels passos, tancats de fa més d’un any sota el pretext de combatre la immigració il·legal i el terrorisme, és una reivindicació que agermana els batlles de l’Alt Empordà i el Vallespir, i que Aragonès recollí a la seva carta dels onze punts a Sánchez. Però el president espanyol ha dedicat pocs segons a tractar la qüestió.

Macron no es mulla per l’oficialitat del català a la UE

Emmanuel Macron, per la seva banda, ha refusat d’aclarir si l’estat francès donaria suport a l’oficialitat del català a la Unió Europea. “Vostè em perdonarà que em refugiï darrere un principi senzill, que consisteix a no parlar sobre la vida política interna dels meus amics. Nosaltres vivim amb una història que ha forjat els nostres estats nació, i França, amb l’especificitat cultural i lingüística de diverses de les seves regions, no és cap excepció en aquest sentit. De forma general, crec que la manera de gestionar això és una política de reconeixement i respecte de les constitucions democràtiques, mantenint el marc democràticament elegit”, s’ha limitat a dir en resposta a la pregunta d’un periodista.

Sánchez elogia l’actitud d’Aragonès

Preguntat si la plantada del president Pere Aragonès a l’himne espanyol i francès era una manca de respecte, Sánchez s’ha mostrat diplomàtic. “A mi m’hauria agradat que el senyor Aragonès s’hagués quedat a la cerimònia, però a diferència d’altres presidents autonòmics ha rebut el president Macron.”

El president espanyol, alhora, ha reivindicat la ciutat de Barcelona com a punt estratègic per a la política espanyola. “Em permetrà que trenqui una llança a favor d’aquesta ciutat. Que el primer tractat d’amistat entre Espanya i França dugui el nom de Barcelona és un homenatge a l’esperit d’avantguarda i europeisme d’aquesta ciutat”, ha dit en resposta a una pregunta periodística. I ha afegit: “Durant molts anys, la ciutat de Barcelona s’ha queixat, amb raó, que l’administració de l’estat no s’hi ha compromès. I això fem ara.”

Quant a les protestes multitudinàries d’aquest matí, Sánchez ha estat breu però contundent. “Allò que veritablement importa és que la constitució espanyola es compleix en cadascun dels territoris del nostre país, incloent-hi Catalunya. La constitució espanyola és una constitució democràtica que reconeix el dret a la manifestació pacífica en defensa d’uns ideals, fins i tot els que van en contra de la constitució”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any