El congrés espanyol aprova de tramitar la proposició de llei del PSOE per a prohibir el proxenetisme

  • Els comuns es desmarquen de la resta del govern espanyol i voten en contra perquè consideren que "la prostitució no pot abordar-se d'esquena a les mateixes dones que l'exerceixen"

VilaWeb
ACN
08.06.2022 - 09:24

El congrés espanyol debatrà la proposició de llei del PSOE per a prohibir el proxenetisme “en totes les seves formes”, una volta el ple ho ha aprovat per 232 vots a favor, 38 en contra i 69 abstencions. La iniciativa dels socialistes ha rebut el suport del PP, però Unides Podem s’ha fracturat perquè els comuns hi han votat en contra, tal com han fet també ERC, Ciutadans, Junts i la CUP. PNB i EH Bildu han rebutjat el contingut de la proposició de llei, però s’han abstingut per a permetre que se sotmeti a debat.

La vice-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha defensat de penalitzar el proxenetisme perquè “és incompatible amb tota democràcia” i actualment té impunitat. “És el moment”, ha reivindicat, i ha argumentat que a l’estat espanyol hi ha unes 45.000 dones explotades sexualment.

“Fins quan continuarem esperant? Quantes dècades més han de passar?”, ha plantejat Lastra, que ha lamentat les intoxicacions interessades. “Qui digui que la proposició de llei va en contra de les dones, menteix”, ha afirmat.

Posicions en contra

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha retret el “prohibicionisme punitivista” de la norma. “Són uns hipòcrites”, ha afirmat Vallugera, que ha lamentat que el PSOE no tingui en compte el punt de vista de les treballadores sexuals ni vagi acompanyat d’altres mesures com la derogació de la llei d’estrangeria. La diputada d’ERC ha argumentat que cal distingir entre el consentiment i el desig i ha advertit que les modificacions que planteja del codi penal poden implicar agreujar la situació de vulnerabilitat de les treballadores sexuals.

La diputada de JxCat Pilar Calvo ha avisat que amb la iniciativa les treballadores sexuals seran més estigmatitzades i ha criticat que s’elimini la distinció entre l’exercici no coercitiu de la prostitució amb el tràfic de dones. Calvo ha opinat que la norma té hipocresia jurídica i ha retret que “neix de la frustració del feminisme socialista”, ja que es va presentar l’endemà que haguessin de retirar una esmena de la llei del ‘només  és sí’ amb el mateix contingut.

La portaveu de la CUP al congrés, Mireia Vehí, ha criticat que el PSOE s’aliï amb la dreta i legisli des de la moral. “Tota la llei té un aire de censura i de prohibició. Distingeixen entre bones dones, bones víctimes i bons desitjos. Nosaltres per aquí no passarem”, ha dit Vehí.

Divisió a Unides Podem

Els comuns han trencat la unitat de vot del grup d’Unides Podem amb l’autorització de la direcció de la formació, que ha avalat que votin diferent després que ho demanés la vice-presidenta segona, Yolanda Díaz, per la incomoditat dels comuns amb la iniciativa del PSOE. Fonts d’Unides Podem han tret importància al trencament intern, però han apuntat que no és òptim dividir-se en una votació.

Fonts d’En Comú Podem han argumentat que “la prostitució no pot abordar-se d’esquena a les mateixes dones que l’exerceixen” i han criticat que la proposta dels socialistes té “enormes mancances tècniques que podrien generar situacions indesitjables per a moltes dones”, com ara “inseguretat jurídica, biaix ideològic a l’hora de jutjar o culpabilitat indesitjada de familiars”.

La portaveu adjunta d’Unides Podem, Sofía Castañón, ha defensat introduir algunes modificacions a la norma malgrat el vot a favor a tramitar-la. Per exemple, Castañón ha dit que és necessari distingir entre el proxenetisme coactiu i el no coactiu i ha recordat que el Ministeri d’Igualtat espanyol treballa en una llei de tràfic que regula aquesta mena de qüestions.

Penalització del proxenetisme

La iniciativa estableix penes de presó i multa a “qui, amb ànim de lucre, promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d’una altra persona, encara amb el consentiment de la mateixa”. La norma fixa penes d’un a tres anys i multes de dotze a vint-i-quatre mesos per als proxenetes sense exigir que hi hagi explotació sexual, només amb l’existència de lucre amb l’exercici de la prostitució d’altri.

El PSOE també planteja considerar la terceria locativa, és a dir, el lucre pel lloguer d’un espai en què es prostitueix una persona una modalitat agreujada del proxenetisme i imposa penes de dos a quatre anys de presó i multa de divuit a vint-i-quatre mesos.

La proposició de llei inclou un element que no recollia l’esmena que és el càstig als clients. El text preveu multes de dotze a vint-i-quatre mesos per als clients i penes de presó d’entre un a tres anys i multa de vint-i-quatre a quaranta-vuit mesos quan la persona prostituïda sigui menor d’edat o estigui en situació de vulnerabilitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any