Què hauríeu de saber si voleu congelar els òvuls? Nou consells

  • La doctora Marisa López-Teijón resol els dubtes més freqüents sobre la congelació d'òvuls

VilaWeb
Txell Partal
06.12.2022 - 21:40

Com més va, més dones hi ha que congelen els òvuls, per assegurar-se que podran ser mares més endavant. És una tendència que segurament encara creixerà els anys vinents, perquè les dones són mares cada vegada més tard.

Algunes dones poden congelar òvuls per motius mèdics, perquè tenen un malaltia que els pot comprometre la fertilitat, com ara un càncer. Tanmateix, la gran majoria ho fan per tenir una reserva d’òvuls de qualitat i, doncs, augmentar les possibilitats de ser mare en un futur. “Vitrificar és una decisió per a estar més tranquil·la quan fas anys”, afirma Marisa López-Teijón, experta en reproducció assistida i directora de l’Institut Marquès. “De moment, només ho fa un sector de dones, i ho acostumen a fer massa tard. Pertanyen a un sector socioeconòmic i cultural privilegiat. Són les que tenen els fills més tard i tenen diners per a fer-ho. També acostumen a ser aquelles a qui costa més trobar parella.”

La doctora Marisa López-Teijón ens resol els dubtes més freqüents sobre la congelació d’òvuls, que exposem tot seguit.

Quina és la millor edat per a congelar els òvuls?

S’haurien de congelar entre els 32 anys i els 35. A partir de 37 la qualitat dels òvuls comença a baixar dràsticament. “El problema és que moltes dones arriben a la clínica quan ja tenen en tenen 40 o 42. És massa tard. La idea de congelar els òvuls és per a tenir l’opció de fer anys tranquil·lament. No dóna un cent per cent de seguretat, però serveix per a saber que hem fet tant com hem pogut per aconseguir-ho.”

Això no significa que no es pugui fer abans, o bé entre els 35 i els 39. Simplement, la dona ha de ser conscient que si en té més de 35 els òvuls són de qualitat pitjor i la possibilitat d’èxit baixa. Entre les més joves, la gran majoria no hi pensa. “Hem demanat a les noies joves que vénen a donar òvuls, és a dir, que tenen entre 18 anys i 24, si volen vitrificar-los per al dia de demà. I sempre ens diuen que de què els parlem. No hi han pensat en això, encara, ho veuen lluny.”

Caldria fer-se cap prova abans de decidir si es comença el procés?

“Les dones haurien de saber quina fertilitat tenen i quina qualitat tenen els seus òvuls, sempre que vulguin tenir fills. No és obligatori, és una elecció”, diu Marisa López-Teijón. Per a saber la reserva ovàrica, n’hi ha prou amb una ecografia i una analítica hormonal. Recomana de fer aquesta prova a trenta anys, i anar-la repetint cada any o cada dos. “Una noia de 32 anys pot tenir una reserva ovàrica com una de 38 o 40. En aquest cas, hauria de vitrificar els òvuls si vol ser mare, no per una qüestió de tranquil·litat, sinó per una qüestió mèdica. I només es pot saber fent la prova.”

Fins quan es poden fer servir els òvuls congelats? Caduquen?

Els òvuls congelats no caduquen. En poden conservar indefinidament en nitrogen líquid. Cal tenir en compte, això sí, que a l’estat espanyol les dones de més de 51 anys no es poden sotmetre a cap tractament de reproducció assistida.

Quants òvuls es necessiten?

Sobre la quantitat d’òvuls necessaris, López-Teijón diu: “No ho podem dir de cert, perquè depèn de la qualitat d’espermatozoides de la parella o del donant, i també de quants fills es vulguin tenir. Nosaltres recomanem de congelar-ne onze.” De fet, la majoria de centres recomanen de congelar-ne una desena. Però la doctora recorda que cal analitzar cada cas, perquè amb l’edat la qualitat dels òvuls baixa. Per això es recomana de congelar-ne més i de vegades cal fer unes quantes estimulacions per aconseguir més òvuls.

Fa mal?

Els experts diuen que l’extracció és indolora. És el mateix procés de la donació d’òvuls. Primer es fa un tractament d’estimulació hormonal amb unes injeccions subcutànies i un parell o tres d’ecografies. En acabat, una punció per a extreure els òvuls, que es fa per via vaginal i amb sedació. Finalment els òvuls es vitrifiquen.

Quant costa?

En general, el procés costa entre 2.000 euros i 3.000. Després s’ha de pagar la quota anual de manteniment dels òvuls, que sol ser d’uns 300 euros. Tot plegat també depèn de la clínica. N’hi ha, per exemple, que inclouen els primers anys de manteniment en el preu inicial.

I quan la dona vulgui ser mare què ha de fer?

Quan la dona vulgui tenir un fill, començarà un procés de preparació del cos per a acollir un embrió. Cal programar el moment adequat del cicle. Alhora, al laboratori es descongelen els òvuls i es fecunden amb el semen de la parella o d’un donant. L’embrió resultant es transferirà a l’úter matern.

Què passa si no es fan servir?

“La majoria d’òvuls congelats, més del 50%, no s’arriben a fer servir”, diu López-Teijón. Moltes dones al final no els acaben necessitant i són mares de manera natural. Malgrat que un òvul d’una dona de 30 anys és millor que un d’una de 38, la segona també pot quedar embarassada.

Per això, abans de fer-se cap tractament, la interessada ha de signar uns documents que expliquen les opcions que té si al final no fa ús dels òvuls congelats. Pot decidir que es destrueixin, donar-los o destinar-los a la investigació mèdica. Donar-los només ho podrà fer si ha congelat els òvuls abans de tenir 35 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any