coronavirus sanitat

El jutjat social número 5 d’Alacant ha condemnat la Conselleria de Sanitat a indemnitzar els metges per haver infringit la normativa de prevenció de riscs laborals. Concretament, fa referència a la manca d’elements de protecció durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19. Arran d’aquesta decisió, el departament haurà de pagar als treballadors indemnitzacions que oscil·laran entre 5.000 euros i 49.180.

La demanda la va interposar el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) i a la sentència, feta pública avui, el magistrat estima parcialment les seves demandes. El sindicat al·legava que l’administració no havia complert les seves obligacions en matèria de prevenció de riscs laborals i que hi havia un greu risc per a la seguretat i la salut del personal sanitari.

Tot i que durant l’estat d’alarma les administracions depenien del govern espanyol, el jutge considera que la gestió sanitària era competència de la Conselleria de Sanitat i que era l’encarregada del compliment de la prevenció de riscs laborals dels treballadors. Per a palesar que les mesures adoptades no van ser suficients, recorda que durant els mesos de març, abril i maig del 2020, el personal sanitari dels centres mèdics d’Alacant, entre els quals hi ha treballadors demandants, només disposava d’una màscara per setmana.

La sentència reconeix que l’administració va dur a terme actuacions dins les seves possibilitats i en unes condicions adverses, però remarca que les mesures no complien els requisits legals i reglamentaris. Vincula l’alt nivell d’infeccions entre el personal sanitari durant els primers mesos de la pandèmia amb la insuficiència de les mesures de seguretat. Per això ara també obliga la conselleria a adoptar les mesures de protecció necessàries, com ara dotar els professionals d’equips amb solucions hidroalcohòliques, bates impermeables, màscares FFP2 i FFP3, ulleres de protecció, guants i calçat específic.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.