Un jutge d’Alacant condemna la Conselleria de Sanitat a indemnitzar els metges per la manca de protecció durant la primera onada

El departament haurà de pagar als treballadors indemnitzacions a partir de 5.000 euros 

VilaWeb
Redacció
11.01.2022 - 20:22
Actualització: 11.01.2022 - 21:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat social número 5 d’Alacant ha condemnat la Conselleria de Sanitat a indemnitzar els metges per haver infringit la normativa de prevenció de riscs laborals. Concretament, fa referència a la manca d’elements de protecció durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19. Arran d’aquesta decisió, el departament haurà de pagar als treballadors indemnitzacions que oscil·laran entre 5.000 euros i 49.180.

La demanda la va interposar el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) i a la sentència, feta pública avui, el magistrat estima parcialment les seves demandes. El sindicat al·legava que l’administració no havia complert les seves obligacions en matèria de prevenció de riscs laborals i que hi havia un greu risc per a la seguretat i la salut del personal sanitari.

Tot i que durant l’estat d’alarma les administracions depenien del govern espanyol, el jutge considera que la gestió sanitària era competència de la Conselleria de Sanitat i que era l’encarregada del compliment de la prevenció de riscs laborals dels treballadors. Per a palesar que les mesures adoptades no van ser suficients, recorda que durant els mesos de març, abril i maig del 2020, el personal sanitari dels centres mèdics d’Alacant, entre els quals hi ha treballadors demandants, només disposava d’una màscara per setmana.

La sentència reconeix que l’administració va dur a terme actuacions dins les seves possibilitats i en unes condicions adverses, però remarca que les mesures no complien els requisits legals i reglamentaris. Vincula l’alt nivell d’infeccions entre el personal sanitari durant els primers mesos de la pandèmia amb la insuficiència de les mesures de seguretat. Per això ara també obliga la conselleria a adoptar les mesures de protecció necessàries, com ara dotar els professionals d’equips amb solucions hidroalcohòliques, bates impermeables, màscares FFP2 i FFP3, ulleres de protecció, guants i calçat específic.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes