Compromís i Més Per Mallorca signen a l’Acord del Túria de col·laboració amb més partits de l’estat espanyol

VilaWeb
Redacció
09.05.2022 - 13:03
Actualització: 10.05.2022 - 12:07

Són cinc partits polítics que comparteixen estratègia en qüestions determinades i que en algunes ocasions ja col·laboren al congrés o al senat espanyol

“No és un acord electoral, és un acord polític”. Aquesta ha estat la frase més repetida en la presentació del document de col·laboració política i estratègica  que avui signen a València Compromís, Más País, Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista i Verdes Equo. L’han batejat com l’Acord del Túria. Els representants de totes cinc formacions han escenificat davant les torres dels Serrans aquesta unitat d’acció i han volgut remarcar una vegada i una altra que en cap cas es tracta d’una aliança electoral. 

Aquesta és una ampliació d’allò que el mes d’octubre es va anomenar Acord de Saragossa, i que es va definir com un espai de cooperació hortizontal. Les formacions que s’hi incorporen ara són Més per Mallorca i Equo, i no descarten que l’acord puga continuar creixent. 

Els responsables de tots els partits han destacat que es tracta d’un acord entre iguals, i una crida d’atenció ara que la legislatura del govern espanyol ha passat l’equador. 

Accions conjuntes i coordinades en temes concrets

L’acord contempla accions conjuntes i coordiades en polítiques d’acció climàtica, l’aprofundiment de l’autogovern en els diferents territoris i la descentralització de l’estat, i una millora del finançament econòmic. També es considera indispensable un pla de transició ecològica i energètica molt més ambiciós. 

Els responsables dels partits han explicat que, en realitat, el que fan avui és posar per escrit en un document el que ja fan a la pràctica. Com a exemple, Joan Baldoví ha recordat que Compromís presenta proposicions o esmenes als pressupostos en nom de la Chunta o de Més de Mallorca al congrés espanyol. Aquesta pràctica continuarà fent-se d’ara endavant. 

Jaume Alzamora, el secretari general de Més per Mallorca, ha recordat que el seu és un partit de govern i que les seues polítiques són les que han caracteritzat el govern de les Illes. Ha qualificat l’Acord del Túria com un acord de cooperació política, que té com a base les lluites que comparteixen les cinc formacions que el signen. L’infrafinançament i el deute històric és un dels punts essencials. “Som un territori extrapeninsular i els costos que això suposa han de ser compensats”. També s’ha referit a la fragilitat del territori i a l’avanç de la transició ecològica. “Les illes són un territori fràgil que estan gairebé a punt del col·lapse ecològic”, ha dit. 

“La família és fer-se”

El diputat al congrés espanyol, Joan Baldoví ha emprat la dita “La família és fer-se” per a descriure el caràcter de l’acord que avui se signa. Ha dit que aquests partits entenen una manera de l’estat descentralitzada. “Ací estem els que fem la política des del territori, de proximitat, els que compartim tota una sèrie de valors polítics que van des de l’ecologia, la justícia social fins a la defensa de tots els drets de les minories oprimides”.  Baldoví ha recordat que fa molts anys que treballen junts i que continuaran aprofundint en aquest compromís polític. Quan se li ha preguntat sobre les coalicions electorals, Baldoví ha tornat a cercar en la fraseologia popular per a respondre un enigmàtic: “Quan toque, regarem”.

Llegiu ací el document:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor