MINUT A MINUT

[VÍDEO] Puigdemont a Espanya: “Prou!”

  • El tribunal de Sàsser ha suspès el procediment contra el president fins que el Tribunal de Luxemburg no es pronunciï

VilaWeb
Redacció
04.10.2021 - 20:00
Actualització: 05.10.2021 - 10:30

El president Carles Puigdemont ha estat alliberat després d’haver declarat davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser (Sardenya), que ha decretat la suspensió del procediment d’extradició a l’espera que la justícia europea es pronunciï sobre la immunitat i les qüestions pre-judicials demanades pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena.

Puigdemont ha fet una compareixença de premsa, que podeu recuperar ací:

Llarena, perdut a Sardenya cercant en va Puigdemont, Comín i Ponsatí I Anàlisi de Josep Casulleras 

Llarena, abans de rebre un nou revés judicial, havia demanat al tribunal de Sàsser l’extradició dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, que són a Sardenya fent costat al president.

19.57h

Puigdemont: "Es clar que volem tornar, com a persones lliures"

Preguntat sobre el retorn a l'estat espanyol, Puigdemont ha dit que no ho faran fins que no puguin fer-ho com a ciutadans lliures. "Es clar que volem retornar, però com a persones lliures. I avui estem més a prop d’aquest objectiu que fa quinze dies. Perquè un cop més una altra jurisdicció ha avalat la nostra posició. I perquè hem tingut accés a documents en què veiem que no som els únics que diem que és un delicte polític. Hi ha altres estats que han dit clarament a Espanya que això sembla una persecució política. Per tant, el retorn ha d’obeir a l’èxit d’aquesta estratègia. Això és una confrontació intel·ligent”

19.47h

Boye: "La fiscalia italiana ha complert amb la seva tasca"

L'advocat Gonzalo Boye diu que la fiscalia italiana ha tingut la mateixa posició que els tribunals d'Alemanya, Bèlgica i Escòcia. "La fiscalia italiana ha defensat la legalitat, que s’oposava al criteri de legalitat de l’autoritat reclamant. La fiscalia italiana ha complert amb la seva tasca. En el procediment d’euroordre, regeix el principi de cooperació lleial i de bona fe. I no es requereix que cap estat estigui representat en aquest procediment. Espanya no necessitava defensor. Aquí el que s’ha fet és defensar la legalitat, tant per part de la fiscalia com per nosaltres. I mira per on, coincidim, com ha succeït a Bèlgica, Alemanya i Escòcia"

19.41h

Puigdemont: "Treballem per revertir el cop d’estat del 155"

"Vam anar a l'exili perquè no reconeixíem el 155. Tot el que hem fet en aquests quatre va en el camí de la reversió d'aquest cop d'estat. Cada victòria som més a prop. Cada cop som més a prop de l’octubre del 2017”, diu el president Puigdemont.

"Som aquí gràcies a Europa. No hi ha més europeïsta que aquesta actitud i aquesta conferència. És l'Europa que protegeix drets fonamentals. L'estat espanyol, en canvi, no vol que retornem com a ciutadans lliures", afegeix Puigdemont.

19.39h

Boye: "L'euroordre no serà tramitada en cap país"

"Nosaltres sempre tornarem a Sardenya, però quan es resolgui el tema de la immunitat i les prejudicials, l’euroordre no serà tramitada per cap país", explica Gonzalo Boye durant la conferència de premsa.

19.33h

Puigdemont: "La reputació d'Espanya queda molt afectada"

Puigdemont demana a Espanya que, després de quatre anys, aturi la seva estratègia perquè s'ha vist errònia. "En aquests quatre anys, hem demostrat que el camí seguit per Espanya és un camí equivocat. Crec que és un bon consell que, quan s’equivoquen tantes vegades, algú els digui: no continueu per aquest camí perquè us acabareu estavellant. Que, després de quatre anys, s’aturi i miri el paisatge que ha deixat. Perquè la reputació d’Espanya queda molt afectada i la reputació del seu poder judicial queda molt deteriorada. I això no és bo per ningú, tampoc per la Unió Europea".

19.26h

Més imatges de la conferència de premsa de Puigdemont

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

19.24h

Gonzalo Boye: "Estem disposats a guanyar 26 vegades"

L'advocat Boye s'ha referit irònicament a les actuacions de Llarena d'aquesta manera: "Quantes euroordres vol aprovar Llarena, 26? Nosaltres estem disposats a guanyar 26 vegades", ha dit, en referència al nombre de països de la Unió Europea que Puigdemont pot trepitjar lliurement.

19.21h

Puigdemont: "Les úniques maneres perquè Sánchez i Casado m'extraditin són il·legals"

Puigdemont, a preguntes dels periodistes, s'ha referit a les paraules d'ahir de Pablo Casado, prometent al seu auditori que, si arriba a president del govern espanyol, farà extradir-lo a Espanya. "Són les mateixes paraules que va dir Pedro Sánchez. Les dues úniques persones que poden ser primers ministres d’Espanya han fet promeses polítiques d'extradir-me". I ha assenyalat: "No sé com ho pensen fer, complint la llei. Les dues úniques maneres són il·legals: intervenint amb les decisions dels tribunals o segrestant-me, com amb la guerra bruta dels Gal. Totes dues formes els deixen fora de la UE". I ha recordat: "El Partit Popular i el PSOE comparteixen el mateix compromís.

19.16h

Imatges de la conferència de premsa de Puigdemont al costat dels seus advocats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

19.15h

Puigdemont: "És el moment de dir a Espanya: Prou"

"Quatre anys després, ens hem guanyat el dret a poder dir-ho en tota claredat. És el moment de dir a Espanya que "prou". Prou d'un camí que dificulta una resolució d'un conflicte polític: el conflicte que consisteix a negar els catalans el dret a exercir el dret a l'autodeterminació", ha conclòs Carles Puigdemont en la conferència de premsa.

19.08h

Puigdemont demana a la premsa espanyola que faci autocrítica

"Quins fugats més estranys, que se'ls coneix des del primer dia la seva localització, que han comparegut davant la justícia el lloc on estaven residint, que tenim domicilis coneguts", ha continuat de forma irònica Carles Puigdemont, referint-se a la forma com s'hi refereixen molts mitjans de comunicació espanyols.

I ha enviat una dard a la premsa espanyola: "No recordem les portades, les anàlisis, els editorials? Potser es el moment de fer autocrítica, de marcar distàncies amb la maquinària de propaganda espanyola, perquè al final s’acaben estavellant contra una paret. Perquè avui som aquí i estem lliures. I no els hauria de fer cap sorpresa el que avui ha decidit un tribunal sard, que serà el mateix que abans han dit dos tribunals i que serà també el que decidiran tots els tribunals de la UE excepte el d’un lloc: el de l’estat espanyol. Seria el moment que algú fes autocrítica".

18.57h

Puigdemont: "Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics"

En la seva compareixença, Puigdemont recorda que a finals d'octubre farà quatre anys que van emprendre el camí de l'exili, tot explicant:

"Des de llavors, hem fet front a tres diferents ordres europees d'arrest. En el meu cas, he comparegut davant de tres jurisdiccions diferents: la belga, l'alemanya i la italiana. En aquests quatre anys, en aquestes tres jurisdiccions, Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics. I dic polítics perquè és evident que Espanya fa servir el poder judicial per aconseguir objectius polítics, com és que no puguem parlar, que estiguéssim tancats en una presó sense llibertat d'expressió, que no poguéssim circular per Europa, que no tinguéssim veu a favor de la independència, que no poguéssim denunciar els estàndards espanyols que són contraris als estàndards europeus, i que situen l'estat espanyol fora del marc de l'acció europea"

18.49h

Gonzalo Boye: "Tenim dret a estar molt contents avui"

Boye diu que la decisió d'avui del tribunal de Sassari posa en evidència que l'estratègia de defensa de Puigdemont ha estat la correcta. "Tenim dret a estar molt contents avui. Tant el president, com Toni Comín i Clara Ponsatí tenen dret a que se'ls reconegui el sacrifici d'aquests anys i la confiança que han dipositat en la línia de defensa, que ha estat la base de tot. I també hem vist la diferència a l'hora d'aplicar les ordres europees en un estat europeu respecte a l'estat que se les està saltant", en referència a l'estat espanyol

Boye ha afegit: "La resolució d'avui és del que s'espera d'una resolució judicial europea: escueta, taxativa i tècnica, que ha aplicat el dret de la unió i no la intencionalitat política de qui la redacta. No hem vingut a fer política a dins dels tribunals, sinó a buscar justícia. Aquesta vegada sí que s'ha fet justícia"

Boye ha recordat que, des del primer dia, "vam plantejar que hi havia un problema de competències a l'òrgan jurisdiccional. El Suprem s'ha anat atorgant les competències en funció del desenvolupament dels esdeveniments"

18.48h

Marras: "Avui el president Puigdemont és més lliure que ahir"

Ho ha dit al final de la seva intervenció. També ha recordat que el tribunal de Sàsser no podrà reactivar el procediment fins que el TJUE no resolgui les dues qüestions pendents: les prejudicials demanades pel jutge Pablo Llarena i la qüestió de la immunitat com a eurodiputat.

18.40h

Marras recorda que Bèlgica ha resolt que el Suprem no és competent

Agostinangelo Marras, advocat de Carles Puigdemont, recorda que Bèlgica ha dictaminat en dues vegades que el Tribunal Suprem espanyol no és competent per demanar l'extradició, referint-se al cas de Lluís Puig. També recorda que Llarena ha demanat unes prejudicials al TJUE que encara estan pendents de ser resoltes, per la qual cosa el tribunal de Sàsser no podia prendre cap decisió avui.

18.35h

L'advocat de Puigdemont: "S'ha presentat per respecte als jutges"

Agostinangelo Marras, advocat de Carles Puigdemont, ha començat la roda de premsa al costat del president. "En el judici d'avui, es discutia si hi havia les condicions per executar el mandat que demanava el jutge Pablo Llarena", ha assenyalat. I ha afegit: "Com que no li havien posat cap condició, era lliure d'anar on vulgués, I s'ha presentat al tribunal com una manifestació de respecte cap als jutges". I ha ressaltat: "S''ha presentat puntualment, malgrat que la seva presència no era obligatòria. Encara que no s'hagués presentat, el procediment hagués continuat"

16.17h

Aragonès celebra la llibertat de Puigdemont

El president del govern, Pere Aragonès, ha celebrat la llibertat del president Carles Puigdemont després que el tribunal de Sàsser hagi deixat en suspens el procediment de l'euroordre. Tot plegat, a l'espera que Luxemburg resolgui sobre la immunitat de Puigdemont i les prejudicials del jutge Pablo Llarena. "La justícia a Europa es posiciona, un volta més, contra la repressió de l'estat, però la persecució judicial només s'aturarà amb amnistia i autodeterminació", ha escrit Aragonès en una piulada al seu compte de Twitter. "Us volem lliures i a casa a tots els represaliats", ha conclòs.

15.41h

La breu celebració de Boye

L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha celebrat amb un breu piulet la decisió del tribunal de Sàsser de suspendre el procediment d'extradició. "Giustizia", ha escrit.

15.20h

Puigdemont: "És una decisió justa"

En un piulet, Puigdemont s'ha mostrat satisfet per la suspensió del procediment d'extradició: "Només en podia sortir una decisió justa".

15.15h

El tribunal de Sàsser suspèn el procediment contra Puigdemont fins que es pronunciï el Tribunal de Luxemburg

El tribunal de Sàsser ha decidit deixar en suspens el procediment de l'euroordre contra el president Carles Puigdemon. L'euroordre, per tant, queda pendent fins que Luxemburg resolgui sobre la immunitat de Puigdemont i les prejudicials de Pablo Llarena. El president ha sortit del tribunal poc després de les tres de la tarda. "Estic molt content", ha dit, en italià, mentre saludava algunes de les persones que eren davant del tribunal per donar-li suport.

15.11h

[FOTOGRAFIES] Moment de la sortida de Puigdemont

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

15.09h

[VÍDEO] Així ha estat la sortida en llibertat de Puigdemont

15.02h

Puigdemont surt en llibertat després de declarar davant del tribunal de Sàsser

Ha sortit del tribunal pocs minuts després de les tres del migdia i ha estat rebut amb nombrosos aplaudiments per part dels concentrats.

15.00h

Vox, apartada del procediment

El tribunal de Sàsser ha denegat a Vox ser part en la causa sobre l’extradició de Carles Puigdemont. D'aquesta manera, la formació ultra no podrà exercir d'acusació en el procediment.

13.21h

La fiscalia italiana demana la suspensió del procés d'extradició de Puigdemont

La fiscalia de Sàsser ha sol·licitat al Tribunal d'Apel·lació la suspensió del procediment d'extradició del president Carles Puigdemont, segons que informa l'agència pública de notícies italiana (ANSA). En aquest sentit, el ministeri públic considera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s'ha de pronunciar abans sobre les qüestions prejudicials formulades pel jutge Pablo Llarena, però també demana esperar que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sentenciï sobre la immunitat de Puigdemont. La defensa del president s'ha adherit a la petició de la fiscalia i s'espera que el tribunal es pronunciï a les 14.00.

12.31h

Llarena reclama al Tribunal de Sàsser que també extradeixi a Comín i Ponsatí

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha comunicat al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser que les euroordres dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, que han viatjat a Sardenya per donar suport a Carles Puigdemont, encara estan vigents. En el comunicat, el jutge admet que s'ha assabentat de la seva presència pels mitjans i assenyala que no ha pogut confirmar la seva presència a Sardenya.

Ambdós eurodiputats van ser identificats per la policia italiana quan van arribar a l'aeroport de l'Alguer, però a diferència del passat 23 de setembre, quan el president va ser detingut, Comín i Ponsatí no van tenir cap incident per passar la duana.

El president Puigdemont és al tribunal de Sàsser des de les 11 del matí, on Vox ha intentat de participar del procediment de valoració de l'euroordre, tot al·legant que és una part implicada en el judici del procés que es va fer al Tribunal Suprem.

Segons que han explicat fonts de l'entorn de la defensa del president a VilaWeb, la intenció dels advocats és evitar que la jutgessa entri en el fons de la qüestió i centri la vista en la immunitat de Puigdemont i la irregularitat de l'euroordre, que l'advocacia de l'estat espanyol va admetre davant del TGUE que estava suspesa.

En aquest sentit, s'han mostrat confiats que la jutgessa arxivarà la causa, tenint en compte que ara fa dues setmanes va alliberar Puigdemont sense mesures cautelars.

12.25h

La CUP exigeix que Europa defensi Puigdemont i "no giri l'esquena" al dret de l'autodeterminació

La presidenta del grup parlamentari de la CUP-NCG, Dolors Sabater, ha exigit a Europa "no girar l'esquena" al dret de l'autodeterminació dels pobles. En declaracions a mitjans davant del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, la diputada ha volgut mostrar la seva solidaritat amb el president Carles Puigdemont i ha demanat als tribunals europeus "defensar els actes dels eurodiputats i respectar el que van votar els catalans a les últimes eleccions europees". Sabater també ha remarcat que l'estat espanyol està afrontat el dret de l'autodeterminació "amb repressió i persecució de drets i llibertats" i ha assegurat que la repressió "cada vegada és més extrema".

12.18h

Meritxell Serret: "Davant la repressió, solidaritat i fraternitat"

11.56h

Sànchez exigeix al govern espanyol que respecti les decisions dels tribunals europeus "si realment aposta pel diàleg"

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha demanat al govern espanyol que respecti les decisions dels tribunals europeus "si realment aposta per obrir la via del diàleg i la negociació". En declaracions als mitjans a l'inici de la vista a Sàsser de Carles Puigdemont per l'euroordre, Sànchez ha insistit que "exigir que es compleixi i es faci cas dels acords de tribunals europeus no és demanar la lluna", sinó que és "demanar que Espanya entri a l'Europa democràtica del segle XXI".

11.51h

Òmnium Cultual fa costat al president Puigdemont

El membre de la Junta nacional d'Òmnium Cultural Xavier Antich, que ha viatjat fins a Sàsser, ha demanat "determinació i valentia a la Unió Europea per aturar la persecució demofòbica dels poders de l'estat contra el president Puigdemont, els exiliats i els 3.500 represaliats". Antich ha instat la justícia europea a "no quedar-se de braços plegats davant d'un conflicte que és polític", i ha exigit que "estigui a l'altura i es posicioni al costat dels drets fonamentals" del conjunt dels ciutadans.

11.42h

Els representants de Vox intenten de participar de la vista a Sàsser

Els advocats de Vox intenten de participar de la vista de l'euroordre al·legant que són part implicada en la causa contra el procés que s'ha jutjat al Tribunal Suprem espanyol.

11.29h

Axivament de la causa

La defensa del president Puigdemont, que porten els advocats Gonzalo Boye i Agostrino Angelo Marras, s'ha mostrat confiada que la jutgessa de Sàsser arxivarà el cas, tenint en compte que la setmana passada va alliberar el president sense mesures cautelars. En aquest sentit, en declaracions a Catalunya Ràdio, Boye ha assenyalat que Puigdemont té previst viatjar demà novament cap a Brussel·les.

Segons que han explicat fonts de l'entorn de la defensa a VilaWeb, la intenció dels advocats és evitar que la jutgessa entri en el fons de la qüestió i centri la vista en la immunitat de Puigdemont i la irregularitat de l'euroordre, que l'advocacia de l'estat espanyol va admetre davant del TGUE que estava suspesa.

11.22h

Declaracions de l'eurodiputada Clara Ponsatí davant del tribunal de Sàsser

11.21h

El president Aragonès dóna suport al president Puigdemont

11.06h

Més imatges de l'arribada de Puigdemont al tribunal

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.02h

El president Puigdemont entra al tribunal de Sàsser

10.53h

Més imatges de la concentració davant del tribunal de Sàsser

VilaWeb

10.41h

Jordi Sànchez i la consellera Lourdes Ciuró també són a Sàsser

10.08h

Delagació de suport a Puigdemont

A part de la delegació del Consell per la República també s'han desplaçat a Sàsser altres representants de la política catalana com ara el secretari tercer de la mesa del parlament, Pau Juvillà, i el diputat d'ERC Chakir El Homrani.

09.45h

Concentració de suport a l'exterior del tribunal de Sàsser

09.42h

Pancartes a l'exterior del tribunal de Sàsser

09.15h

Delegació del Consell per la República a Sàsser

El Consell per la República comunica que una delegació del seu òrgan de govern s'ha traslladat a Sàsser per donar suport a Puigdemont. Aquest grup està format per Toni Comín, Toni Castellà, Aurora Madaula, Carme García i Elisenda Paluzie.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any