Commoció en el món científic: “desextingeixen” el llop terrible després de 10.000 anys

  • L'empresa Colossal Biosciences anuncia el naixement de tres cadells gràcies a l'edició genètica · L'anunci ha suscitat un gran debat per les implicacions ètiques i ecològiques

VilaWeb
Els cadells Ròmul i Rem. Fotografia: Colossal Biosciences
08.04.2025 - 08:44
Actualització: 08.04.2025 - 13:43

La companyia de biotecnologia Colossal Biosciences ha anunciat que havia “desextingit” el llop terrible (Aenocyon dirus), una espècie desapareguda fa més de deu mil anys. L’empresa ha informat que havien nascut tres cadells modificats genèticament, fruit d’un procés que combina tècniques d’edició genètica amb embrions implantats en gosses mestisses. Els animals, batejats amb els noms de Ròmul, Rem i Khaleesi, són considerats, segons la companyia, els primers exemplars vius d’aquesta espècie d’ençà de la prehistòria.

El projecte s’ha basat en l’anàlisi del genoma complet del llop terrible, obtingut a partir de restes òssies de dues mostres: una dent de fa 13.000 anys i un fragment d’os de l’orella de fa 72.000 anys. Un cop reconstruït el genoma, l’equip científic de Colossal ha modificat cèl·lules de llop gris per introduir-hi 20 canvis en 14 gens clau –un procés que suscita dubtes que es pugui considerar “desextinció”–, per reproduir les característiques genètiques del llop terrible. Després de desenvolupar 45 òvuls modificats, se’n van crear embrions que van ser implantats en dues gosses mestisses, de les quals han nascut els tres cadells.

El llop terrible era un cànid de grans dimensions que habitava a bona part del continent americà durant el plistocè. Podia arribar a pesar 100 quilos i es caracteritzava per una constitució robusta, un musell llarg i mandíbules capaces de trencar ossos. Es creu que ocupava un nínxol ecològic similar al de les hienes, combinant la depredació amb la carronya. L’espècie es va extingir fa uns 10.000 anys arran dels canvis climàtics i la desaparició de les grans preses que l’alimentaven.

L’operació forma part del programa de “desextinció” de Colossal Biosciences, que també treballa en la reaparició del mamut llanut i el tigre de Tasmània. Per l’empresa, aquestes recuperacions poden ajudar a restaurar ecosistemes degradats i combatre la pèrdua de biodiversitat. Tanmateix, l’anunci ha obert un debat entre científics i especialistes, preocupats per les implicacions ètiques i ecològiques. Alerten que la introducció d’espècies extingides pot alterar els ecosistemes actuals i que els “animals ressuscitats” podrien tenir dificultats per a adaptar-s’hi.

Malgrat les crítiques, Colossal considera que el projecte del llop terrible marca un abans i un després en la ciència genètica i obre noves possibilitats per a la conservació. L’empresa encara no ha precisat quan ni on preveu de reintroduir aquests animals al medi natural. Mentrestant, els tres cadells romanen en observació en un entorn controlat i seran objecte d’un seguiment científic estricte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor