08.04.2025 - 08:44
|
Actualització: 08.04.2025 - 13:43
La companyia de biotecnologia Colossal Biosciences ha anunciat que havia “desextingit” el llop terrible (Aenocyon dirus), una espècie desapareguda fa més de deu mil anys. L’empresa ha informat que havien nascut tres cadells modificats genèticament, fruit d’un procés que combina tècniques d’edició genètica amb embrions implantats en gosses mestisses. Els animals, batejats amb els noms de Ròmul, Rem i Khaleesi, són considerats, segons la companyia, els primers exemplars vius d’aquesta espècie d’ençà de la prehistòria.
We’re Colossal Biosciences, the de-extinction company responsible for bringing back the first animals from extinction. Our dire wolf pups, Romulus and Remus, were born on October 1, 2024. Watch these pups grow up on our YouTube channel. Link in bio.
These two wolves were… pic.twitter.com/hbk1wFQ3lf
— Colossal Biosciences® (@colossal) April 7, 2025
El projecte s’ha basat en l’anàlisi del genoma complet del llop terrible, obtingut a partir de restes òssies de dues mostres: una dent de fa 13.000 anys i un fragment d’os de l’orella de fa 72.000 anys. Un cop reconstruït el genoma, l’equip científic de Colossal ha modificat cèl·lules de llop gris per introduir-hi 20 canvis en 14 gens clau –un procés que suscita dubtes que es pugui considerar “desextinció”–, per reproduir les característiques genètiques del llop terrible. Després de desenvolupar 45 òvuls modificats, se’n van crear embrions que van ser implantats en dues gosses mestisses, de les quals han nascut els tres cadells.
El llop terrible era un cànid de grans dimensions que habitava a bona part del continent americà durant el plistocè. Podia arribar a pesar 100 quilos i es caracteritzava per una constitució robusta, un musell llarg i mandíbules capaces de trencar ossos. Es creu que ocupava un nínxol ecològic similar al de les hienes, combinant la depredació amb la carronya. L’espècie es va extingir fa uns 10.000 anys arran dels canvis climàtics i la desaparició de les grans preses que l’alimentaven.
L’operació forma part del programa de “desextinció” de Colossal Biosciences, que també treballa en la reaparició del mamut llanut i el tigre de Tasmània. Per l’empresa, aquestes recuperacions poden ajudar a restaurar ecosistemes degradats i combatre la pèrdua de biodiversitat. Tanmateix, l’anunci ha obert un debat entre científics i especialistes, preocupats per les implicacions ètiques i ecològiques. Alerten que la introducció d’espècies extingides pot alterar els ecosistemes actuals i que els “animals ressuscitats” podrien tenir dificultats per a adaptar-s’hi.
Malgrat les crítiques, Colossal considera que el projecte del llop terrible marca un abans i un després en la ciència genètica i obre noves possibilitats per a la conservació. L’empresa encara no ha precisat quan ni on preveu de reintroduir aquests animals al medi natural. Mentrestant, els tres cadells romanen en observació en un entorn controlat i seran objecte d’un seguiment científic estricte.