La Comissió no pretén canviar les euroordres: Així han manipulat Ciutadans i mitjans de Madrid

  • L’eurodiputada Maite Pagazaurtundua intenta filtrar de manera interessada una carta de resposta de la comissària de Justícia, Vera Jourova

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
06.09.2019 - 20:15

La Comissió Europea no té pas la intenció de reformar el sistema de les euroordres, i la posició sobre el seu funcionament no ha canviat i és clara: funcionen bé. Així ho han detallat fonts comunitàries a VilaWeb, de manera que queden qüestionades les afirmacions de l’eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa i que ha difós El Mundo —i després han replicat la resta de grans diaris de Madrid— amb aquest titular: ‘La UE admte ara que alguns països no respecten l’euroordre’. I es basa en la carta que la comissària europea de Justícia, Vera Jourova, ha enviat recentment de resposta a una altra carta que Pagazaurtundúa li va enviar el 25 de juliol proppassat. L’eurodiputada ho ha explicat així:

Diu la comissària Jourova en la resposta que ‘les avaluacions d’implementació i les estadístiques mostren que tot i que l’euroordre en general funciona bé, la implementació no és plenament satisfactòria en alguns estats membres.’

I aquesta frase és agafada per diaris com El Mundo com la prova del canvi de posició de la Comissió en relació al funcionament de les euroordres, i en fan una vinculació directa amb el cas de les extradicions fallides per part d’Espanya contra Carles Puigdemont i els altres exiliats. ‘Després de meses d’estira i arronsa i de les reclamacions d’Espanya i d’eurodiputats, la Comissió Europea obre la porta a prendre mesures respecte de la implementació de l’ordre de detenció i de lliurament europea’, diu El Mundo.

A El País, a més d’il·lustrar la notícia amb una fotografia de Puigdemont, fan aquest vincle entre això que diu la comissària de Justícia i el cas del president a l’exili: ‘L’eurodiputada va reclamar a Jourova que elaborés una proposta urgent per al nou equip de [la nova presidenta de la Comissió Europea] Ursula Von der Leyen sobre els problemes de l’euroordre després dels casos de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont i tres ex-consellers —fugits a Bèlgica—  o de presumptes terroristes com el de Natividad Jáuregui, tots reclamats per Espanya’.

I diuen això, fan aquest vincle, perquè en la carta de l’eurodiputada de Ciutadans hi ha una referència a una recent condemna del Tribunal d’Estrasburg a Bèlgica per no haver cooperat en el cas de la petició de lliurament de Jáuregui, i una altra referència sobre la qüestió pre-judicial del Tribunal Suprem espanyol presentada al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras, amb unes referències crítiques al sistema de les euroordres. Però, de fet, Pagazaurtundúa no parla específicament de Puigdemont en la carta enviada a la comissària. I això es pot veure perfectament en els documents, en sengles cartes de pregunta i de resposta que ha publicat ElDiario.es.

En la carta de resposta, es pot comprovar com efectivament Vera Jourova no especifica de quins estats parla quan diu que n’hi ha que no apliquen de manera plenament satisfactòria les euroordres. Sí que diu que hi ha unes estadístiques que així ho permeten veure, i indica un enllaç a Pagazaurtundúa, que és aquest. Allò més rellevant d’entrada d’aquestes estadístiques és que arriben fins al 2016, i la primera euroordre contra els exiliats catalans fou emesa el novembre del 2017. Aquella primera euroordre fou retirada pel jutge Pablo Llarena un mes després abans no fos rebutjada per la justícia belga. Llarena va acabar retirant també la segona euroordre, que ell mateix havia emès el març del 2018, perquè va fracassar a Alemanya amb Puigdemont i a Bèlgica —per defectes de forma— amb els consellers.

A més, això que permeten veure les dades que la comissària envia a l’eurodiputada de Ciutadans és que efectivament hi ha disfuncions en el sistema d’euroordres, però que afecten a molts estats en casuístiques múltiples pel fet que cada any s’emeten i es resolen milers de peticions d’extradició. En la seva carta, la comissària informa que la Comissió revisa de manera detallada el compliment que fan els estats membres del sistema d’euroordres, i que de resultes d’aquesta avaluació en podrien resultar procediments d’infracció ‘per a garantir que tots els estats membres compleixen el marc legal’.

Però les fonts de la Comissió consultades per VilaWeb deixen clar que és clar que la Comissió té cura i fa un seguiment i una revisió de com els estats membres implementen el sistema de les euroordres. Però fan notar que és important que quedi clar que la seva posició no ha canviat pas, que les euroordres funcionen bé i que no tenen cap intenció de canviar-les. És exactament la resposta que Jourova mateixa va donar primer a l’ex-ministre de Justícia espanyol Rafael Catalá i un temps després justament a Pagazautundúa que no hi havia cap necessitat de modificar els sistema d’euroordres. I la posició que no canvia també és aquella que la comissària va expressar sobre la decisió de la justícia alemanya de denegar l’extradició per rebel·lió de Puigdemont, quan va dir que s’havia fet ‘d’acord amb les regles’.

I un últim detall: l’intercanvi de cartes entre Jourova i Pagazautundúa (companyes del grup europarlamentari liberal) no és pas el mecanisme formal de preguntes d’eurodiputats a membres de la Comissió, que queda registrat en aquesta web de l’Eurocambra. Vera Jourova és la comissària de Justícia sortint, i ha estat de nou proposada com a comissària per part de la República Txeca. Falta saber si la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, la incorporarà al seu gabinet i amb quina cartera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any