La Comissió de l’Estatut dels Diputats proposa sancionar Dalmases amb una “amonestació pública”

  • La Comissió de l'Estatut dels Diputats considera que Dalmases va cometre una infracció lleu i proposa una multa no econòmica

VilaWeb
ACN
10.11.2022 - 13:05

L’esborrany de l’informe del president de la Comissió de l’Estatut dels Diputats (CED), Jaume Alonso Cuevillas, proposa sancionar Francesc de Dalmases amb una “amonestació pública” –sense import econòmic– per haver incomplert el codi de conducta del Parlament.

Tal com ha confirmat l’ACN, la proposta d’informe considera que el diputat va cometre una infracció lleu per haver intimidat la subdirectora del ‘FAQs’ de TV3 en un incident a les instal·lacions de la cadena el juliol. Els grups parlamentaris poden presentar ara esmenes a l’informe, que es debatrà i es votarà durant la reunió de la CED de demà al matí. El document final, que Cuevillas i els grups volen que s’acordi per consens, s’elevarà a la Mesa.

“Tenint en compte que es tractaria d’una infracció lleu i que s’ha produït una acceptació dels fets per l’expedientat, que ha manifestat les seves disculpes, s’estima que correspondria imposar una sanció d’amonestació pública”, argumenta Cuevillas al text.

La comissió no és l’encarregada de dictaminar la sanció al diputat, en cas que calgui, sinó que qui en té competència és la Mesa, que és qui ha de valorar la informació facilitada per la CED. Pel que fa als casos lleus, les sancions poden ser una “amonestació pública” o bé una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros.

La CED va acordar dijous passat d’investigar si Dalmases, que va dimitir com a ex-vice-president de Junts arran de la polèmica, ha incomplert el codi de conducta del Parlament. Un cop encetada la fase d’investigació s’obrirà procediment d’audiència a Dalmases, que pot comparèixer presencialment davant la comissió o bé remetre les seves declaracions per escrit. Ara com ara, el diputat de Junts ha declinat de comparèixer davant dels grups parlamentaris tot al·legant que es troba de baixa mèdica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any