La comissió d’Investigació del Castor exigeix que l’estat espanyol, Escal UGS i ACS assumeixin responsabilitats. La comissió ha aprovat avui les seves conclusions i recomanacions, després de més d’un any de compareixences. Totes les conclusions aprovades formen part de la proposta transaccional entre JxCat, ERC i els comuns, en les quals s’insta el govern espanyol a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor.

De fet es considera que tant l’administració de l’estat com aquells governs que van participar en la tramitació del magatzem de gas han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva o bé sense concurrència pública.

Les conclusions hauran de ser debatudes i ratificades pel ple del parlament de la setmana vinent. La comissió d’investigació del Castor, convocada avui per darrer cop, només ha aprovat les conclusions i recomanacions pactades entre JxCat, ERC i els comuns. Les dels altres partits, Cs, PSC, CUP i PP, han estat refusades.

‘Un projecte de risc’

Les conclusions també denuncien que es permetés que Escal UGS i ACS desenvolupessin ‘un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic ni aportacions econòmiques’. A partir d’aquí, s’insta el govern de l’estat espanyol que emprengui les mesures necessàries per recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com assegurar que aquests costos no recaiguin ni en els usuaris del gas ni en el conjunt de tota la ciutadania.

Davant del fet que el mateix govern espanyol ha reconegut negligències en el disseny del Castor, se li demana la realització d’una auditoria tècnica del projecte per esbrinar l’existència d’irregularitats, mancances i contrasentits detectats i apuntats per diferents experts; i determinar-ne les responsabilitats pertinents.

En les conclusions també s’insta la Comissió Europea a investigar la responsabilitat del Banc d’Inversions Europeu (BEI) en el seguiment del projecte Castor, i, com a recomanació, que s’avaluï de nou si la indemnització a Escal UGS va suposar ‘una ajuda il·legal d’Estat’.

S’insisteix en què el cost del desmantellament en cap cas s’ha de fer amb diners públics sinó que hauria d’assumir-los Escal UGS, i es requereix a l’estat espanyol que doni resposta i s’atenguin ‘els danys materials i morals dels veïns i institucions públiques afectades’.

A més de reconèixer la tasca de l’Ajuntament d’Alcanar, de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i dels promotors de la querella ciutadana ‘Cas Castor’ l’ODG (Observatori del Deute en la Globalització), Xnet i IDHC-Associació de Defensa dels drets Humans, es demana fer un seguiment de les conclusions de la comissió d’investigació, tant en l’àmbit del govern català, com en el parlamentari, pel mateix síndic de greuges, o per altres administracions locals afectades directament pel futur del projecte.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.