La tertúlia proscrita

Com s’elegeixen els senadors espanyols? Tots els vostres dubtes, resolts

VilaWeb
Redacció
21.07.2023 - 21:40
Actualització: 23.07.2023 - 19:42

Demà, diumenge, 23 de juliol, són les eleccions espanyoles. Els electors votaran els representants del congrés i del senat, la cambra baixa i alta de l’estat espanyol, respectivament. Aquests darrers dies, s’ha vist una campanya electoral que reflectia dos blocs clars: el govern del PSOE i Sumar i el del Partit Popular i l’extrema dreta de Vox. També ha estat una campanya marcada per haver invisibilitzat Catalunya. El conflicte català no ha marcat l’agenda política i només s’ha esmentat en determinades ocasions per marcar perfil. Aquestes eleccions també posaran a prova l’independentisme, i més encara si tenim present el resultat de les eleccions municipals del 28-M, en què l’abstenció va afectar de ple els partits.

Aquests darrers dies, VilaWeb ha publicat unes quantes Pissarretes electorals amb informació important de les eleccions del 23-J. S’hi ha parlat, entre més temes, del paper del darrer escó provincial, de les grans diferències entre els sondatges i dels efectes de l’abstenció, el vot nul i el vot en blanc. Les podeu recuperar totes. Aquesta vegada, ens fixem en l’elecció al senat espanyol, ara que manquen poques hores per a dipositar el vot. Com funciona? El sistema d’elecció és igual que el del congrés? Quants senadors s’han de votar? Quines funcions té la cambra alta? Quina diferència hi ha amb el congrés? Us en resolem tots els dubtes.

Què és el senat espanyol?

El senat espanyol és la cambra de representació territorial de l’estat espanyol, també coneguda com la cambra alta de les corts generals espanyoles. És formada per 266 senadors i té unes quantes funcions. D’entrada, exerceix la representació del poble espanyol, la potestat legislativa, la funció pressupostària i el control de l’acció del govern espanyol. També exerceix amb caràcter subordinat la potestat legislativa, i pot prendre en consideració proposicions de llei, remetre-les al congrés espanyol, així com esmenar o vetar els projectes i proposicions procedents d’aquest òrgan, que sempre pot rebutjar les esmenes o vets per majoria absoluta.

A més, exerceix amb exclusivitat les funcions de proposta al rei espanyol del nomenament de quatre magistrats del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i de sis vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i la potestat d’autoritzar el govern espanyol a intervenir les comunitats autònomes. Per dur a terme qualsevol reforma de la constitució espanyola, per exemple, cal obtenir la majoria del senat, marcada en 134 senadors. Tenir poder en aquesta cambra és important per a tots els partits.

Com es trien els senadors?

El sistema d’elecció del senat és diferent que el del congrés. Els senadors es trien de dues maneres: 208 en llistes obertes i la resta designats per les comunitats autònomes. Demà, els electors hauran de marcar amb una X les caselles dels candidats que vulguin votar a la butlleta de vot del senat, que és de color sípia. Tret de les Illes, a la resta dels Països Catalans els electors podran triar fins a tres candidats. A Mallorca, dos. A Menorca, un, i a Eivissa i Formentera, un altre.

Es poden votar candidats de diferents partits?

Malgrat que la butlleta de vot agrupi els candidats per partits polítics, les candidatures són individuals a efectes de la votació i l’escrutini. Això vol dir que es poden votar candidats de formacions polítiques diferents. Els candidats més votats de cada circumscripció són els que finalment obtindran representació al senat.

I què passa si a la butlleta hi marco més de tres caselles?

Si marqueu més caselles que no toquen per circumscripció, el vot serà considerat nul. En canvi, si en marqueu menys, el vot serà vàlid.

Quines són les principals diferències entre el senat i el congrés?

La primera gran diferència entre la cambra baixa i l’alta és la representació. Actualment, el congrés espanyol és format per 350 diputats, mentre que el senat és format per 266 senadors.

Ara bé, la diferència més important és el paper que té cada institució. Tot i que totes dues representen el poble, el congrés el representa en el seu conjunt, mentre que el senat el representa territorialment. Això vol dir que els diputats són triats en cada circumscripció amb criteris de representació proporcional. Cada circumscripció elegeix dos diputats, i se n’hi poden afegir més d’acord amb la proporció de cada circumscripció.

Al senat, en canvi, es voten quatre senadors per circumscripció, tres per cadascuna de les illes grans de l’estat (Gran Canària, Mallorca i Tenerife) i un per la resta. A més, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla elegeixen dos senadors. Amb això es garanteix una representació territorial equilibrada, amb independència de la densitat de població.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any