Aquests dies heu sentit a parlar molt del Black Friday. Com sabeu, és una estratègia de màrqueting per a vendre més.  Com a consumidors i guardians dels nostres diners, des de la informàtica potser no podrem evitar enganys i abusos, però com a mínim podrem preveure i gestionar les nostres despeses i estalvis ara que s’acosta un nou any. Així que avui parlarem d’aplicacions gratuïtes per a gestionar els diners.

Comptes clars 2

L’única app en català que he trobat (a més de xinès, coreà, polonès, rus, suec, tailandès, turc, ucrainès i àrab) és Comptes Clars 2 o Smart Budget 2, feta per Game Pizza, i que permet fins a trenta moviments abans de pagar els 2,99 dòlars que val la versió completa.

Tampoc no et demana de connectar-te al teu banc: has d’introduir-hi les dades i pots tenir-la en dos dispositius (iPad i iPhone) i sincronitzar les dades via iCloud.

Una de les seves característiques és que et permet diferents fulls per tenir separats projectes o despeses especials, com per exemple despeses de Reis i de vacances.
I pots programar pagaments: t’avisa tres dies abans de fer-los.
Fintonic
El lema de Fintonic és ‘Tus cuentas tratadas con cariño’
Es connecta al teu banc: això vol dir que has de donar-hi les dades d’usuari i password del banc o bancs, perquè aquesta app pugui accedir-hi i estudiar-ne les dades del compte corrent i de les targetes de crèdit.
Té versió web i apps per a Android i iOS.
Té molts sistemes de control i d’avisos i sap gestionar qualsevol producte financer, comptes bancaris, targetes de crèdit, fons d’inversió, hipoteques, etc. Pots definir-hi un sistema ben potent d’avisos, per exemple quan estàs en descobert, quan t’han d’arribar pagaments, cobraments de comissions dels bancs…
També és molt potent el seu sistema de recomanacions per a estalviar o gastar menys, via el que ells en diuen ‘entrenador personal’, que et va aconsellant.
MoneyControl
MoneyControl té una bona gestió, però es troba en anglès. En canvi, té versions per a Windows i Mac, a més d’Android i iOS, però no té versió web. Per a mantenir sincronitzades totes les dades fa servir Dropbox
Et permet fins a trenta moviments mensuals: a partir d’aquí has de pagar 15,99 dòlars si vols totes les funcions, fer informes en format PDF.
No es connecta al teu banc: totes les dades, les has d’entrar tu, per això té un sistema perquè puguis entrar-hi despeses recurrents com per exemple el pagament de lloguer i el de la hipoteca.
El seu objectiu és que puguis comparar el teu pressupost, a còpia de veure els ingressos que tens i les despeses que fas, separant el que són ingressos i despeses fixes del que són variables de cada mes. És una molt bona aplicació que va guanyar el MobileTech Award 2014, però que sols es troba en anglès.
Whallet
Whallet és una app espanyola que permet controlar les teves finances: organitza i ordena tant els ingressos com les despeses.
Per a simplificar-te la vida pot importar fitxers Excel amb les dades, els mateixos fitxers que pots obtenir del banc, així no has de posar les dades perquè es connecti al teu banc: tu ets qui hi entres les dades.
Per a cada despesa s’ha de fixar la ‘categoria’ a què vols assignar la despesa, etiquetes opcionals i una descripció. Per exemple, la categoria pot ser ‘transport’ i l’etiqueta pot ser ‘gasolina’, ‘t10’, ‘assegurança’, etc.
És una aplicació poc xafardera, només et demana un compte de mail i una contrasenya per a entrar-hi, ni tan sols el teu nom és obligatori.
Tenen una versió ‘pro’ per 19,9 dòlars que et permet cerques avançades, més d’un pressupost i informes per etiquetes a més dels informes per categoria que sempre tenim i que no té publicitat.
Settle Up
L’aplicació Settle Up és diferent de totes iserveix per gestionar les despeses d’un grup que necessita després repartir-les, com és el cas d’un viatge en què es fa un pot comú, o quan es fa un regal de grup i hem de recuperar l’import d’uns quants amics.
Podeu assignar-hi grups i persones i fer pagaments per un grup o per una persona específica i al final saps quan ha pagat i quan deu cada component del grup.
Si us voleu estalviar les discussions de qui ha pagat o qui encara no ha pagat, aquesta aplicació us resultarà indispensable!
Saving Goals
Saving Goals és una app per als qui volen estalviar. L’usuari hi fixa l’import que vol estalviar i quan vol arribar a l’import fixat, i calcula què s’ha d’estalviar cada setmana o mes i va controlant i avisant quan no s’arriba a l’objectiu.
 Més apps:
MintCoinKeeper i ContaMoney en són unes quantes més per a provar i, si alguna us fa el pes i requereix un petit pagament, cal fer-lo amb coneixement de causa. Penseu que les despeses de Nadal són a la cantonada!

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb