L’aturada de país del 3 d’octubre va tenir un seguiment molt intens en el món cultural: la majoria de museus del Principat van tancar, molts teatres van suspendre les funcions i es van cancel·lar desenes d’actuacions musicals i concerts. En canvi, la vaga general que hi ha convocada avui tindrà un seguiment desigual en el món de la cultura.

No se sap amb precisió, perquè moltes empreses tracten l’aturada de país com una vaga laboral i, per tant, cada treballador s’hi adhereix individualment. Això pot afectar el funcionament d’alguns actes, que potser s’hauran de suspendre a última hora per falta de personal. És el cas de la majoria de teatres i d’alguns museus, que decidiran si fan funció i obren les sales quan vegin quants treballadors segueixen la mobilització.

Un dels primers a anunciar que donava suport la convocatòria de vaga va ser Xavi Sarrià. El músic, que fa la ronda de presentació del seu primer disc en solitari, Amb l’esperança entre les dents, va anunciar dilluns que ajornava fins al dia 15 el concert que tenia previst per a aquest vespre a Barcelona. El concert s’havia de fer a la sala Apolo, un dels equipaments que també ha suspès la programació per unir-se a la vaga. A l’Apolo s’hi han afegit sales de concerts com ara el Jamboree Jazz Club, Sidecar, la sala Tarantos, Razzmatazz i el Centre Artesà Tradicionàrius.

Pel que fa als museus, cap institució no s’ha adherit oficialment a l’aturada, però la Fundació Tàpies i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona han anunciat que tancarien. Molts museus també han mogut les dates d’algunes activitats paral·leles: el Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha ajornat la inauguració de l’exposició de Rosemarie Castro ‘Enfocant a l’infinit’ i el Museu Nacional d’Art de Catalunya també ha cancel·lat la programació complementària. Aquest museu, juntament amb el Museu Picasso i la Fundació Miró, resta a l’espera de saber si podrà obrir les sales, segons el seguiment de la vaga entre el personal.

La vaga també es farà sentir a Igualada, on avui havia de començar el festival Rec. Aquest mercat –que aplega moda, música i gastronomia– tradicionalment dura quatre dies, però enguany ha decidit d’escurçar un dia de programació i començarà demà.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb