La Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) ha imposat una multa de 850.000 euros a Repsol per haver incomplert dos dels compromisos que l’empresa va presentar voluntàriament perquè la comissió li autoritzés la compra de Petrocat (Societat Catalana de Petrolis, SA) el 2014.

Concretament, Repsol va incomplir l’obligació de Petrocat (2015) d’aprovisionar-se de tercers operadors en una quantitat mínima anual acordada amb la finalitat d’evitar un tancament de mercat a tercers proveïdors. Igualment, Repsol va incomplir l’obligació de remetre a la CNMC l’informe periòdic anual sobre el compliment dels compromisos corresponent a aquell any 2015.

Segons assenyala la CNMC, l’incompliment dels compromisos als quals se subordinen les operacions de concentració entre empreses constitueix una infracció molt greu de la Llei de Defensa de la Competència. L’abril del 2014 la CNMC va autoritzar Repsol a controlar Petrocat mitjançant la compra del 45% que era propietat de Cepsa. Repsol ja comptava amb un 45% de la societat mentre que el 10% restant pertanyia a l’Institut Català d’Energia, organisme públic dependent de la Generalitat de Catalunya.

La Comissió va aprovar la seva presa de control, però subordinada a una sèrie de compromisos presentats voluntàriament per Repsol per solucionar els problemes de competència. Entre d’altres, la venda de 23 gasolineres per no augmentar la seva xarxa a Catalunya o l’aprovisionament mínim de combustible a través de tercers operadors a les estacions gestionades per Petrocat.

El principal objectiu era assegurar que operadors diferents de Repsol aprovisionessin un mínim anual de combustibles a Petrocat. D’aquesta manera, s’afavoriria que hi hagués subministradors al mercat majorista que exercissin pressió competitiva sobre la refineria de Repsol a Tarragona i la seva presència als mercats de vendes directes a Catalunya en el seu conjunt.

Després de la recerca, la CNMC ha acreditat que el 2015 l’aprovisionament mínim anual de combustible per part de tercers operadors en les estacions de Petrocat era un 30-40% inferior al volum mínim compromès. No obstant això, la CNMC indica que durant el 2016 l’aprovisionament de Repsol va ser superior al mínim exigit. A més, assenyala que Repsol va enviar amb quasi 8 mesos de retard, i només després del requeriment de la CNMC, la declaració anual del volum de producte adquirit per Petrocat procedent d’operadors diferents de Repsol o societats del grup.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.