Els ciutadans al centre; partits, institucions i entitats al costat: així serà el cinquè aniversari de l’1-O

  • L'acte es farà a les 17.00 a l'Arc de Triomf de Barcelona i el convoquen el Consell de la República, l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç de Barcelona

VilaWeb
Arnau Lleonart
22.09.2022 - 12:54
Actualització: 22.09.2022 - 13:11

La mobilització de commemoració del cinquè aniversari del Primer d’Octubre donarà protagonisme als ciutadans, juntament amb els presidents del parlament i del govern que van aprovar la llei del referèndum i van convocar la votació: Carme Forcadell i Carles Puigdemont. Es farà a les 17.00 a l’Arc de Triomf de Barcelona i l’ha convocada el Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), la Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona.

En una compareixença de premsa amb representants de tots els convocants –tret de la Cambra de Comerç, que ha excusat l’absència–, s’ha destacat el caràcter transversal de les entitats, que volen fer extensiu a tots els partits que comparteixen la idea del referèndum d’autodeterminació. Per fer visible la importància dels ciutadans mobilitzats, els assistents a l’acte arribaran fins a les primeres fileres de l’escenari, i els representants d’institucions, partits i societat civil organitzada es col·locaran als laterals. “Sense la ciutadania el referèndum no s’hauria arribat a fer, en som molt conscients. L’acte és programat perquè sigui el gran protagonista del Primer d’Octubre, com ja ho va ser”, ha dit Jordi Pessarrodona, vice-president de l’ANC.

L’acte l’obrirà la presidenta Forcadell, anirà seguit d’intervencions dels representants de les organitzacions convocants, i el tancarà des de l’exili el president Puigdemont. Per ampliar la base social de l’acte, les entitats poden adherir-se a la pàgina web www.1octubre2022.cat. Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical, ha fet una crida a assolir el màxim d’adhesions: “Volem que el màxim nombre de membres de la societat civil organitzada d’aquest país pugui implicar-s’hi.”

La legitimitat del Primer d’Octubre continua vigent

Els organitzadors han expressat que comparteixen que el referèndum va ser legal i que, per tant, la legitimitat del resultat en favor de la independència és vigent. “Estem d’acord i continuem defensant que l’1-O va ser un referèndum legal en termes de l’ordenament internacional: convocat pel govern de Catalunya amb una llei del Parlament de Catalunya”, ha dit Antoni Castellà, responsable de Relacions Institucionals del Consell de la República.

Ha afegit que el referèndum va tenir una participació alta, “homologable quan parlem de referèndums a escala internacional”, i una victòria contundent del sí a la independència, tot i la violència policíaca. “Si va ser possible passar per sobre de la violència política de l’estat és perquè hi va haver col·laboració a parts iguals entre institucions, partits polítics, societat civil organitzada i ciutadania. Si alguna de les peces hagués fallat, probablement no ens n’hauríem sortit”, ha dit. I ha afegit: “El sí a aquell referèndum és vigent. Aquesta és la força de la legitimitat en l’objectiu final de la independència.”

Marina Gay, vice-presidenta d’Òmnium, ha definit així el Primer d’Octubre: “Va ser l’acte de desobediència civil més massiu a Europa dels darrers trenta anys.” I ha dit que va ser possible per la confluència d’institucions, partits, societat civil organitzada i ciutadans mobilitzats: “El caràcter transversal és d’on prové la força.”

Ha recordat que arran del referèndum es va intensificar la repressió de l’estat espanyol contra el sobiranisme, i que des de llavors no ha deixat de créixer. “No ens persegueixen pel que vam fer aleshores, ens persegueixen pel que saben que farem. La repressió continua i continuarà”, ha dit. Malgrat això, ha esperonat la població a plantar clara i ha demanat a tothom qui va fer possible el referèndum, que es va mobilitzar i que va votar, que es torni a aplegar cinc anys després.

Jordi Gaseni, president de l’AMI, ha destacat “la generositat i la transversalitat” de l’organització de l’acte, i ha dit que l’acte vol recollir totes les sensibilitats de l’independentisme. “És un acte important que fa un pas ferm cap a allò que el poble reclama i necessita: que hi hagi unitat d’acció. El poble necessita un acte potent de record i reivindicació”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any