El 50,3% dels catalans considera que el govern espanyol no sap com resoldre els problemes de la pandèmia del coronavirus. Això es desprèn de l’enquesta d’opinió del CEO sobre l’impacte de la Covid-19 a Catalunya, que també exposa que el 45,5% dels catalans considera que el govern de la Generalitat sap com resoldre els problemes de la pandèmia, però necessita més competències. El 40,4% considera que el govern de la Generalitat no sap resoldre els problemes.

Font: Centre d’Estudis d’Opinió.

El sondatge, que es va fer entre l’11 i el 15 d’abril a 14.715 persones, tracta diferents àmbits de l’impacte del coronavirus en la societat. El 8,6% dels catalans diu que ha tingut símptomes del coronavirus i una gran majoria d’aquests no han estat diagnosticats, només un 1,4%. També destaca que un 19,1% dels enquestats dubta si han tingut símptomes, perquè durant uns dies no s’ha trobat bé, mentre que un 71,2% diu que no ha tingut símptomes del virus. Pel que fa a les perspectives econòmiques, un 26,9% dels catalans creu que tindrà dificultats o moltes dificultats econòmiques per a arribar a final de mes. De fet, un 59,6% preveu que l’economia quedi afeblida durant uns quants anys i un 30,5% augura que serà durant molts anys.

Dels catalans que han tingut la Covid-19, el 87,1% ha fet el tractament aïllat a casa seva o el fa actualment; un 3% l’ha seguit des d’una planta d’hospital; l’1’1% a l’UCI d’un hospital; i l’1,9% en un hospital de campanya. El 95% dels catalans està molt o força preocupat per la propagació de la malaltia tot i que creu que és una amenaça més gran per a l’economia de Catalunya que no per a la salut de la població catalana.

Pel que fa a la probabilitat que perceben els catalans que no han tingut la malaltia de contraure la Covid-19, un 15,5% creu que és força alta o molt alta i un 39,4% la veu força baixa o molt baixa. De totes maneres, el 38,6% considera que té una confiança força alta que es recuperaria bé del virus.

Els catalans tenen una confiança de 7 sobre 10 en els hospitals per a cobrir les necessitats de les persones greument malaltes durant la pandèmia; en canvi, la confiança cau en picat quan es tracta de les residències de gent gran. Només generen una confiança de 3 sobre 10.

Pel que fa a la percepció del futur hi ha divisió d’opinions: un 48,5% creu que estarà bé, mentre que un 46,4% pateix pel seu futur. En relació amb la situació laboral de les persones que treballaven quan va començar la pandèmia, un 50,7% fa teletreball; un 15% està afectat per un ERTO; un altre 3,1% l’han acomiadat i un 0,4% està afectat per un ERO. De fet, del total de persones enquestades, un 44% diu que algú del seu entorn familiar més immediat s’ha quedat sense feina per un ERTO.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.