Els catalans suspenen la gestió del govern català i l’espanyol, segons el CEO

  • Tan sols els simpatitzants d'ERC, amb un 5,4, aproven la gestió del govern d'Aragonès

VilaWeb
ACN
23.02.2023 - 12:36
Actualització: 23.02.2023 - 13:21

Els catalans posen una nota mitjana de 4,4 sobre 10 al govern, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), malgrat que el 53% dels enquestats aprova la gestió de l’executiu presidit per Pere Aragonès. L’enquesta es va dur a terme entre el desembre i el gener a 5.468 persones.

Tan sols ERC aprova el govern

Quant als simpatitzants dels partits, els d’ERC són els únics que aproven el govern, amb un 5,4. Els votants dels ex-socis del govern, Junts, li posen un 4,8; els del PSC, un 4,7; i els dels comuns, un 4,6. Els que menys valoren l’executiu són els simpatitzants de Vox (3,2) i del PP (3,3).

Pel que fa als diferents àmbits d’actuació del Govern de Pere Aragonès, el més ben valorat és la promoció de la cultura i de la llengua catalana (5,6), i el transport públic (5). En canvi, a la cua hi ha la lluita contra la pobresa (4,3) i la lluita contra el canvi climàtic (4,2), dos apartats en què fins i tot els simpatitzants d’ERC suspenen el govern.

Alhora, un 79% dels enquestats considera que el govern no explica prou bé a la ciutadania la feina que fa, ni tampoc per què la fa: tan sols un 19%, de fet, considera que l’estratègia comunicativa del govern és l’adient.

El govern espanyol també suspèn

La valoració dels enquestats sobre la gestió del govern espanyol, per altra banda, és encara més baixa: tan sols un 4 sobre 10. En el cas de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, només l’aproven els simpatitzants dels partits que formen part de la coalició: PSC (5,8) i els comuns (5,2). Els votants d’ERC, que dóna suport parlamentari al govern espanyol, el suspenen amb un 3,9. Qui el valora més negativament, per últim, són els simpatitzants de la CUP (2,7) i de Vox (2,7).

Metodologia nova

El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Muñoz, ha argumentat que els resultats d’aquesta enquesta no es poden comparar amb les anteriors perquè aquesta vegada s’ha emprat una metodologia diferent: en aquesta ocasió, les enquestes no s’han fet telefònicament sinó a través d’enquestes autoadministrades.

En aquest cas, s’han enviat cartes directament a una mostra aleatòria que han rebut una o diverses cartes al seu domicili. Alguns dels enquestats han respost per internet i altres a través d’un qüestionari en paper.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any