Centenars de parelles es casen a Bangkok el primer dia en vigor del matrimoni igualitari

  • La primera ministra, Paetongtarn Shinawatra, destaca el pas endavant que fa Tailàndia

VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/Rungroj Yongrit
23.01.2025 - 11:04
Actualització: 23.01.2025 - 11:36

Tailàndia s’ha convertit avui en el primer país del sud-est asiàtic on el matrimoni igualitari és legal, un fet que centenars de parelles del mateix sexe han aprofitat per formalitzar les seves unions. La primera ministra, Paetongtarn Shinawatra, ha descrit aquesta fita com una “transformació social”.

El parlament tailandès ja va aprovar al juny una reforma que introduïa termes neutres per a evitar identificar el matrimoni exclusivament com la unió entre un home i una dona. Tot i que el rei va promulgar els canvis a l’octubre, no ha estat fins avui, 23 de gener, que la llei ha entrat en vigor. Les organitzacions LGBT han coordinat un acte multitudinari a Bangkok per a formalitzar centenars de casaments i esperen que, a tot el país, se’n celebrin més d’un miler.

“La llei protegeix des d’avui tots els ciutadans tailandesos. Totes les parelles poden viure amb honor i dignitat”, ha destacat la primera ministra, en un missatge acompanyat de la bandera de l’arc de Sant Martí, símbol de la lluita pels drets LGBT, segons que informa el diari The Nation. Paetongtarn Shinawatra ha atribuït la legalització del matrimoni igualitari als esforços col·lectius d’una societat que ha viscut “dues dècades de batalles legals”. En aquest sentit, ha reivindicat que Tailàndia demostrava al món que respectava la diversitat.

Ampliació dels drets per a les persones LGBT a Tailàndia

L’aprovació de la llei de matrimoni igualitari, anomenada oficialment llei d’esmena del codi civil i comercial (núm. 24) del 2024, representa un avenç significatiu en la protecció i els drets de les persones LGBT a Tailàndia. A més de permetre el matrimoni entre persones de qualsevol orientació sexual o identitat de gènere, la legislació redefineix el concepte de matrimoni al codi civil i comercial per substituir els termes “marit i muller” per “cònjuges” i amplia la definició de matrimoni a “persones”, en compte de limitar-la estrictament a la unió entre un home i una dona.

Aquesta esmena també eleva l’edat mínima per comprometre’s i casar-se, que passa de 17 a 18 anys, garantint una major protecció per als menors. A més, estableix que les parelles registrades gaudiran dels mateixos drets que les parelles heterosexuals tenien anteriorment segons el codi original.

La llei de matrimoni igualitari assegura que les parelles del mateix sexe tinguin accés als mateixos drets legals que les parelles heterosexuals, com ara compartir la gestió del patrimoni comú i poder rebre beneficis i prestacions governamentals. A més, també podran adoptar fills conjuntament, podran donar consentiment mèdic o actuar com a tutors legals si un d’ells és declarat incapacitat. També tindran accés a deduccions fiscals de fins a 60.000 baht i estaran exemptes d’impostos sobre herències rebudes del cònjuge. A més, els cònjuges poden elegir si fan servir el cognom de la seva parella o conserven el seu.

Tot i que el matrimoni amb persones estrangeres ara és permès, l’obtenció de la ciutadania per mitjà del cònjuge encara és pendent d’una reforma legal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor