Tan bon punt s’ha declarat la independència, les diferents edicions idiomàtiques de la Wikipedia han començat a publicar entrades sobre Catalunya. Tanmateix, en les descripcions s’observen diferències substancials que donen més validesa o menys a la declaració d’independència feta avui al parlament.

En la versió en anglès, Catalonia, diu, és una regió del nord-est de la península Ibèrica, l’ordre constitucional de la qual ‘és objecte de disputat entre el regne d’Espanya, que observa Catalunya com una comunitat autònoma dins de l’estat, i la Generalitat de Catalunya, que la veu com una república independent obeint a la declaració d’independència del 27 d’octubre’. Aquesta descripció, amb una visió imparcial, va acompanyada de la clàssica llegenda on s’expliquen les principals dades del país. Diu que l’estatus és el d’una república que no està reconegut i que, per llei, forma part de l’estat espanyol.

En el cas català, Catalunya té un tractament de país: ‘És un país europeu situat a la Mediterrània occidental. Després afegeix la versió que consta a l’entrada en anglès i explica que el seu estatus constitucional està disputat entre el Parlament de Catalunya, que el 27 d’octubre de 2017 va proclamar la República Catalana, i el regne d’Espanya, que la considera una comunitat autònoma.

La Viquipèdia ha restringit l’accés als canvis a l’article per a evitar una anomenada guerra d’edicions, és a dir, que persones autoritzades puguin editar l’article per canviar la definició:

La visió espanyola
Podríem dir que la versió en castellà, Cataluña, és la visió del govern espanyol. Diu que és una comunitat autònoma espanyola, ‘considerada nacionalitat històrica’. No es fa cap menció sobre la declaració d’independència feta avui.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.