Catalunya Sí que es Pot aposta en el programa per una hisenda pròpia i un referèndum pactat amb l’estat espanyol

  • Rabell assegura que el 27-S està en joc configurar 'una majoria social de govern o reeditar un projecte neoliberal liderat per CDC'

VilaWeb
ACN
28.08.2015 - 16:00
Actualització: 28.08.2015 - 16:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya Sí que es Pot ha proposat una hisenda pròpia per a Catalunya, que recapti tots els impostos i amb ple desenvolupament de l’Agència Tributària de Catalunya, com també un pacte per la democràcia que tingui per objectiu que es faci un referèndum acordat amb l’estat espanyol sobre el futur polític de Catalunya.

Aquestes són dues de les propostes incloses en el programa de la candidatura que s’ha donat a conèixer avui. El candidat de Catalunya Sí que es Pot a les eleccions al parlament, Lluís Rabell, ha assegurat que el 27-S està en joc ‘la possibilitat de configurar una majoria social de govern i de canvi o reeditar en pitjors condicions un projecte neoliberal encapçalat per CDC’.

El programa de Catalunya Sí que es Pot reclama un model de finançament per a Catalunya que actuï sota els principis d’equitat, justícia territorial i solidaritat interterritorial, i que tingui en compte els principis d’hisenda pròpia, que recapti tots els impostos i amb ple desenvolupament de l’Agència Tributària de Catalunya. Joan Coscubiela, de la candidatura de Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat que ‘és imprescindible per a avançar en la insuficiència fiscal del país disposar d’una hisenda pròpia per a recaptar els impostos. Hisenda pròpia i solidaritat no són fets contradictoris, sinó compatibles. Però que ningú faci trampes amb una Catalunya independent o Espanya federal o confederal per tenir suficients recursos per a fer polítiques econòmiques i socials cal una ruptura amb el model fiscal del PP, CiU i PSOE’.

Una de les altres propostes estrella és un pacte per la democràcia per a fer un referèndum acordat amb l’estat espanyol sobre el futur polític de Catalunya. Segons el programa, aquest pacte emplaçarà el conjunt de forces polítiques de l’estat espanyol a negociar per a fer el referèndum d’acord amb les aspiracions de la majoria de la societat catalana. ‘Impulsarem un Acord Social pel Procés Constituent on s’estableixin les bases per al debat i per a la participació social’, afegeix.

Rabell ha considerat que la realització d’una consulta de la ciutadania catalana és ‘un objectiu indefugible i pot generar un mandat democràtic i permetre que l’opinió majoritària sigui respectada, coneguda i reconeguda’. Ha admès que és ‘una certesa que en qualsevol escenari en condicions més favorables o més difícils s’hauria de continuar lluitant per arribar a realitzar una consulta’. Així mateix, ha apuntat que és raonablement esperable que les pròximes eleccions espanyoles ‘vegin en el final de la majoria absoluta del PP una nova configuració més favorable als drets de la ciutadania de Catalunya i dels anhels de canvi de la societat espanyola’.

La creació d’una banca pública comercial i d’inversió

En el terreny econòmic, s’ha proposat de posar fi a les retallades amb la derogació de la Llei d’estabilitat pressupostària perquè se supediti la reducció del dèficit a la rebaixa de les taxes de desocupació, pobresa i dèficit fiscal. En aquesta línia, reclamen una auditoria del deute de la Generalitat generat pels incompliments reiterats dels compromisos de l’estat espanyol; la creació d’una banca pública comercial i d’inversió per prioritzar el crèdit a les pimes, l’economia social, els microcrèdits, l’habitatge social i la internacionalització de l’empresa pública, i un nou model productiu amb l’elaboració d’una Llei de promoció de l’economia social, solidària i col·laborativa.

Respecte al medi, es proposa una reducció del conjunt d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 30% el 2020 i el 80% el 2050; reactivar i actualitzar el Pla d’Energia de Catalunya; una nova llei de prevenció de residus i foment del reciclatge, que estableixi clarament els principis de responsabilitat del productor i elaborar un programa de gestió de residus de Catalunya 2015-2020.

Tancar les nuclears i impedir Barcelona World

En l’apartat de territori sostenible i protegit, es proposa de tancar les nuclears, impedir Barcelona World, cap transvasament de l’Ebre i impulsar les mesures necessàries per a evitar la implantació de Catalunya de prospeccions i explotacions de nous jaciments d’hidrocarburs profunds amb aplicació de la tecnologia del fracking. També aposten per la prohibició de l’ús d’animals en espectacles fixos i itinerants i festes populars que impliquin degradació, patiment, tortura, en què es forci els animals a realitzar comportaments impropis de la seva espècie.

Entre més propostes inclou una acció integral contra la corrupció i proposa per exemple que les empreses participades per persones condemnades per haver protagonitzat casos de corrupció tindran prohibida la contractació a l’administració pública.

Posar fi a la implantació de càmeres de seguretat en zones de detenció

També planteja el programa posar fi a la implantació de càmeres de seguretat en zones de detenció i complir la normativa que indica que s’ha de portar en lloc visible la identificació dels membres dels cossos policials.

Rabell ha manifestat que plantegen un ‘programa de govern i que pretén abordar el gros dels problemes que afecten la societat i sorgeix d’un impuls’ d’aquesta: ‘Ha estat fet a través de lluites socials, marees, lluites veïnals i sectorials.’ Segons que ha apuntat, el seu programa de govern és una crida a mobilitzar-se i que la Catalunya social es reconegui a si mateixa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes