Catalunya i les Balears podrien organitzar conjuntament l’Any Llull

VilaWeb
ACN
06.09.2015 - 13:00
Actualització: 08.09.2015 - 07:18

Les conselleries de Cultura del govern català i balear estan en “converses avançades” per organitzar conjuntament l’Any Llull, que se celebrarà el 2016 pel setè centenari de la mort de l’escriptor i pensador mallorquí. Així ho ha avançat a l’ACN el director de l’IRL, Àlex Susanna, com “la millor notícia” possible per impulsar una programació “molt més potent”. Les activitats arribaran fins a capitals europees on Llull va tenir una presència directa o indirecta (Roma, Venècia, París o Londres, entre altres) i s’orientaran a treure l’autor “de l’acadèmia”. Susanna confirma que Miquel Barceló treballa en obra nova inspirada en Ramon Llull, per a dues exposicions que inaugurarà a París al març.

“És molt probable que en poques setmanes l’Any Llull sigui pensat i executat alhora pels governs català i balear”, ha anunciat Àlex Susanna. En una entrevista a l’ACN, el director de l’Institut Ramon Llull ha avançat aquesta novetat respecte l’organització de la commemoració del setè aniversari de la mort del pensador mallorquí, que d’aquesta manera prendrà una nova dimensió i, per Susanna, farà possible orquestrar un programa “molt més potent”.

Quan es concreti aquesta operació (“en poques setmanes”), es constituirà un sol comitè organitzador entre els governs català i balear, i els respectius actors encarregats de l’execució de l’Any Llull, és a dir, el propi IRL, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB).

Per Susanna aquest nou escenari contribuirà a organitzar una commemoració amb un programa “molt més potent”, per abast territorial i recursos. Les activitats, però, no es desviaran del gran repte: “Treure Ramon Llull de l’acadèmia”. Si bé l’Any Llull arrencarà aquest novembre a Palma amb un congrés internacional sobre la figura de l’autor, i clourà al cap d’un any a Barcelona amb una cita similar, l’objectiu de la commemoració és, segons remarca Susanna, sobrepassar l’estadi acadèmic i fer prendre consciència a la gent “que la nostra cultura compta amb un personatge universal d’una importància equiparable a Dante, Goethe o Shakespeare, com diu el mateix Harold Bloom”.

Un dels propòsits és fer arribar la commemoració també fora de Catalunya i les Illes, i més enllà de la xarxa d’universitats internacionals on l’IRL té presència. El director de l’organisme avança que vol “focalitzar els recursos” en aquelles ciutats i països on Llull va tenir una presència “física i intel·lectual important”. Milà, Venècia, Roma o Nàpols a Itàlia, París i Montpellier a França, Londres i alguna ciutat alemanya són els principals punts on es volen organitzar actes. Actes, de nou, pensats per donar visibilitat i relleu a la figura de Ramon Llull entre el comú dels ciutadans.

En aquesta línia, Susanna informa que s’està preparant una exposició “petita i portable” s’obre l’obra de Llull, i específicament sobre ‘El llibre d’Amic e Amat’. Aquesta és segurament la porta d’entrada més “didàctica i seductora” perquè el lector pugui relacionar-se amb la seva obra. “Comptem amb un gran regal, que són el centenar llarg d’il·lustracions que Apel·les Fenosa va fer per la traducció francesa d’aquesta obra”, concreta el director de l’IRL.

A més, Susanna reivindica l’actualitat de Ramon Llull i apunta que l’autor és un dels escassos referents -històrics- de diàleg entre Occident i l’Islam, “cosa que el converteix en una figura que pot jugar un paper importantíssim en un moment de crisi màxima entre aquestes dues civilitzacions”. Per això, explica, negocien l’organització d’un acte amb l’Institut del Món Àrab en el qual autors de prestigi, com Tahar Ben Jelloun, puguin implicar-se en algun debat.

Barceló, present a l’Any Llull

Àlex Susanna anuncia també que l’artista mallorquí Miquel Barceló ha respost “de manera entusiasta” la petició per part de l’IRL de crear alguna peça coincidint amb l’Any Llull, inspirant-se en l’autor. De fet, segons ha concretat, Barceló “ja treballa” per incorporar a les dues exposicions que organitzarà el mes de març a París (al Museu Picasso i a la Biblioteca Nacional Francesa) seccions “molt potents dedicades a Llull”.

Aquestes són algunes de les línies i activitats que prepara l’organització de l’Any Llull, a l’espera d’incorporar les Illes Balears. Un programa que “pot portar moltes sorpreses a nivell internacional”, vaticina Susanna. “No cal dir que també treballem des de fa un parell d’anys perquè es re tradueixi obra de Llull en casos que ja s’havia traduït, o es tradueixi per primera vegada en llengües noves”, hi afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes