Pere Aragonès

Catalunya ha complert per primera vegada els objectius d’estabilitat fiscal – dèficit (0,4%), deute (34,1%) i regla de despesa (2,4%) – recollits en la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

Així ho reflecteix l’informe sobre compliment dels objectius fiscals en l’exercici del 2018 de totes les administracions que ha fet públic el Ministeri d’Hisenda espanyol, ha informat la Generalitat aquest divendres en un comunicat.

Catalunya ha obtingut un 0,44% en el límit de dèficit, un 34% en el cas del deute i un 1,6% en la regla de despesa. El vice-president i conseller d’Economia i Hisenda del Govern català, Pere Aragonès, ha valorat positivament el resultat i ha reclamat a l’executiu espanyol que retiri les mesures de supervisió específica que aplica a Catalunya d’ençà del 2015.

‘Hem gestionat amb responsabilitat les finances públiques i ara toca poder-les gestionar amb llibertat’, ha assenyalat Aragonès, que ha sostingut que el control es va imposar per raons polítiques.

Una de les conseqüències de complir amb els límits de les tres regles fiscals és l’exempció d’elaborar el Pla Econòmic i Financer (PEF) que fins ara es presentava al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a la seva aprovació.

Segons la Generalitat, també desapareixeran ‘els impediments legals’ perquè l’administració catalana pugui fer efectiu durant aquest any el retorn parcial de la paga extra que no es va abonar el 2013, en referència amb la disposició addicional 41 de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018, que supeditava el retorn al compliment de la regla de despesa.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.