BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)

Catalunya ha captat uns 400 milions d’euros en ajudes del Consell Europeu d’Investigació (ERC, en les seves sigles en anglès) per a projectes d’investigació, ha explicat aquest dimecres el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Arcadi Navarro, en la quarta Conferència Cerca que s’ha celebrat a Brussel·les per commemorar el desè aniversari de l’ERC.

Navarro ha sostingut que un dels instruments per promoure l’excel·lència en el sistema d’investigació català han estat les ajudes de l’ERC, i ha remarcat que les 249 concessions obtingudes per 189 investigadors “permeten posicionar a Catalunya en l’elit de la investigació europea”.

El representant del Govern, Amadeu Altafaj, ha recordat que les convocatòries de l’ERC són obertes i “extremadament competitives”, i ha afirmat que Catalunya se situa en segona posició en la Unió Europea en nombre d’ajudes per milió d’habitants.

Des del 2007 fins a les últimes convocatòries, el sistema d’investigació català ha obtingut 89 ‘starting grants’, 50 ‘consolidator grants’, 60 ‘advanced grants’, 48 ‘proof of concept’ i dues ‘synergy grants’.

Navarro ha considerat que els resultats avalen la política científica desplegada a Catalunya amb consens, i ha sostingut que el “proper pas” ha de ser aconseguir un impacte efectiu en el teixit productiu.

Altafaj ha destacat també l’increment dels fons captats al nou programa Horitzó 2020: “En els tres primers anys, Catalunya ha atret 552,2 milions captats per 480 entitats que lideren 443 projectes”, ha dit Navarro.

El volum de fons atrets per les entitats catalanes en l’Horitzó 2020 significa el 28,6% del total d’Espanya, i en el cas de les ajudes de l’ERC arriba al 52,6%.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb