Cartes creuades: #SenseSenyal, ara també a Navarra

  • Cada diumenge els directors de Berria i VilaWeb intercanvien una carta en els seus respectius mitjans

VilaWeb
Martxelo Otamendi Vicent Partal
07.05.2016 - 22:00

Carta de Vicent Partal a Martxelo Otamendi

Ja ho sé, Martxelo, que la teua opinió és que la situació a Navarra és diferent de la del País Valencià. O que la concepció que Navarra té de la seua inserció en el món basc és diferent que els valencians tenim de la nostra inserció en el món català. Però aquesta setmana hauràs de reconèixer que, com a unitat d’agressió, ens assemblem molt.

Aquesta setmana el govern espanyol ha prohibit les emissions d’Euskal Telebista a Navarra. Exactament com va passar el 2011 amb TV3 al País Valencià. Adduint temes més o menys tècnics, que tots sabem que són irrellevants, van tancar aleshores les emissions al País Valencià i ara a Navarra per raons polítiques. Per por. En el cas valencià la censura es va estendre després a Canal9 i vam acabar sent l’únic territori de l’estat que no pot veure ni un sol canal de televisió en la seua llengua pròpia. En el vostre cas entenc que Nafar Telebista 11 segueix emetent en basc per la qual cosa la situació és menys greu. Però l’atac a la llibertat d’informació i a la llengua és calcat.

En el cas valencià, un any després de l’arribada de socialistes i nacionalistes al poder seguim esperant la reobertura de Canal 9 i la tornada de TV3. El govern de les Illes ha anat més ràpid en reconnectar TV3 i IB3 però el valencià va a pas lent. Sembla ser que serà aquest hivern però de moment no hi ha res segur. I això que el tall de TV3 i l’espectacular tancament de la ràdio televisió pública valenciana van ser dos dels cops més decisius en termes polítics per mobilitzar bona part de la població contra el règim del PP.

Per a l’estat espanyol, però, això no tenen cap importància. Com no té cap importància per a ells tampoc incomplir la Carta Europea de les Llengües Minoritzades, que és clara en aquest tema com ho és en pocs altres temes. Per a ells el perill és el contagi. I supose que, només en això, tenen raó.


 

Carta de Martxelo Otamendi a Vicent Partal

Cal recórrer molts quilòmetres per trobar en algun lloc un assetjament semblant al que ha patit Euskal Irrati Telebista a Nafarroa, ja que és conseqüència d’una patologia molt rara.

És coneguda la temptativa del Govern de València i d’Espanya perquè TV3 no es pogués veure a València; van sancionar amb una multa de 600.000 euros tant als que van suscitar la difusió d’aquesta televisió pels municipis de València, com a l’associació Acció Cultural del País Valencià.

Tots dos casos, en el seu origen, comparteixen una obsessió: la colonització catalana a València i la colonització basca a Nafarroa. I hi ha un fenomen, una estratègia, que van dur a terme a València, però que no va tenir lloc a Nafarroa, perquè va passar desapercebut: l’intent de diferenciar l’idioma. Alguns volien conferir la categoria d’idioma propi a la variant del català que parleu a València, al valencià. I per això segons l’opinió -i l’actuació- d’una part de les organitzacions públiques de València, el català i el valencià són dos idiomes diferents.

T’imagines, Vicent, quin problema haguéssim tingut si els navarrès-espanyols, fa 30 anys, haguessin decidit -igual que els valencians anticatalanises- que la variant de Nafarroa era un idioma diferent i només haguessin considerat la producció en aquesta variant: mitjans de comunicació, llibres de text, literatura, cants … Per fortuna, no van decidir res semblant a Nafarroa, i esperem que d’ara endavant tampoc se’ls ocorri.

Deixa’m dir, tanmateix, que em sembla que l’ofensiva contra ETB a Nafarroa no ha estat per l’euskara. Ara ja saben que han perdut a la majoria de persones que saben euskara; fa 30 anys no, però avui en dia si. El que els preocupa ara és ETB2, la cadena que emet en castellà, ja que ells no compten amb una televisió regional potent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any