La cuinera Carme Ruscalleda ha decidit de tancar el restaurant Sant Pau (a Sant Pol de Mar, Maresme) el 27 d’octubre. L’establiment, obert ara fa trenta anys, té tres estrelles Michelin. Tanmateix, Ruscalleda no has retirarà pas, ans ha anunciat que vol emprendre nous projectes, sense esmentar-ne detalls.

A seixanta-sis anys, ha estat la dona amb més estrelles Michelin, concretament set. El Sant Pau de Tòquio i el Moments de l’Hotel Mandarin de Barcelona continuaran oberts. El restaurant de Sant Pol de Mar es convertirà ara en un bar que dirigirà la seva filla, Mercè Balam.

‘No ens jubilem. Tenim compromisos i tenim més idees sobre la taula, però sí que traiem aquesta peça grossa que és el Sant Pau. Fins aquí ha arribat. Ens volem reinventar i volem continuar gaudint de la feina i de la cuina. Aquestes decisions s’han de prendre quan encara tens força’, ha declarat a Catalunya Ràdio.

En una nota informativa, a primera hora del matí, Ruscalleda i el seu marit i cap de sala del Sant Pau, Toni Balam, han explicat: ‘El restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar va néixer el juliol de 1988 com a evolució del delicatessen en què havíem convertit la nostra botiga familiar. Sant Pau és el resultat de la suma de la força de dos emprenedors, de la complicitat familiar, del magnetisme inspirador de la cultura culinària local i del Maresme, i de l’staff professional que ens acompanya. Tots ells són una abraçada de naturalesa, d’inspiració i de força que han convertit la nostra vida en un compromís culinari i en una laboriosa dedicació a un treball exigent i d’estudi, premiada amb una agradable sensació de llibertat i felicitat.’

En la nota, Ruscalleda i Balam dediquen uns paràgrafs a l’aventura del Sant Pau de Tòquio, amb Yuji Shimoyama, i la creativitat del seu fill, Raül Balam, al capdavant dels fogons del restaurant Moments, de l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona. També destaquen tot l’equip del Sant Pau: ‘Sense un bon equip no hi ha un discurs gastronòmic i nosaltres el tenim.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb