Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

La Comissió Europea retreu a l’estat espanyol no haver fet cap progrés per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. Aquesta és una de les conclusions del paquet d’hivern del Semestre Europeu, l’informe de l’executiu europeu que avalua les economies dels estats membres. En el seu informe, la Comissió torna a advertir a l’estat espanyol pels desequilibris en deute públic i privat i dèficit públic i hi veu ‘vulnerabilitats relacionades amb l’elevat deute privat, governamental i exterior’.

La Comissió també alerta a Espanya que no ha fet cap progrés per reforçar el marc fiscal i que només ha fet algun progrés per millorar l’eficiència energètica i la capacitat dels serveis d’ocupació i socials. Pel que fa a les pensions, la Comissió avisa que vincular-les a la inflació farà que augmenti la despesa en aquest àmbit sobre el 4% del PIB l’any 2050.

En aquest sentit, Brussel·les adverteix que calen compensacions per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a llarg termini tenint en compte l’envelliment de la població i l’elevat deute. ‘Hi ha el risc que es beneficiï els pensionistes d’ara a esquenes de les generacions futures’, indica l’informe.

Brussel·les manté sota vigilància l’estat espanyol i dotze estats més pels desequilibris econòmics. Malgrat ‘les condicions econòmiques i financeres favorables dels últims anys’, Brussel·les apunta que ni l’estat espanyol, ni Itàlia, ni l’estat francès ni Bèlgica han disminuït els índexs d’endeutament.

La Comissió apunta que el deute públic i privat continua sent massa elevat, així com la desocupació. ‘L’ampli ús de contractes temporals afecta la productivitat i provoca desigualtat i pobresa en el treball’, indica l’informe, que també afegeix que la productivitat en el treball ha estat relativament dèbil en els últims anys.

Sobre les diferències territorials, la Comissió constata que la majoria de les comunitats autònomes estan per sota de l’índex de competitivitat de la UE i que no hi ha hagut diferències substantives respecte al 2016. ‘Les regions espanyoles tenen bona puntuació en serveis sanitaris, però tenen una gran escletxa respecte a la mitjana europea principalment en termes d’eficiència del mercat de treball, educació superior i aprenentatge al llarg de la vida’, apunta l’informe.

D’altra banda, la Comissió alerta que Espanya és un dels estats més exposats al canvi climàtic. ‘La localització geogràfica i topogràfica fa que Espanya sigui particularment vulnerable als efectes del canvi climàtic’, apunta l’informe, que també assenyala que Espanya és ‘un dels estats de la Unió Europea que es poden beneficiar més dels guanys d’ocupació que sorgeixen de l’acció climàtica’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.