Brussel·les proposa que l’hidrogen produït a partir d’energia nuclear es consideri “verd”

  • La mesura satisfà les demandes de França, que havia supeditat la viabilitat de l'H2Med a aquesta decisió

VilaWeb
ACN
13.02.2023 - 17:10
Actualització: 13.02.2023 - 18:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea proposa que l’hidrogen produït a partir d’energia nuclear —també anomenat hidrogen rosa— tingui l’etiqueta de “verd”. En dos documents, l’executiu comunitari ha detallat les regles per a establir les condicions per les quals l’hidrogen i els seus derivats poden ser qualificats de “combustibles renovables d’origen no biològic”. Per a la Comissió, pot considerar-se hidrogen baix en carboni aquell que produeixi emissions, com a mínim, un 70% inferiors als gasos d’efectes hivernacle. A la pràctica, aquesta definició encaixa amb l’hidrogen rosa i satisfà les demandes de França, que havia supeditat la viabilitat de l’H2Med —el conducte que ha de transportar hidrogen entre Barcelona i Marsella— a aquesta decisió.

La proposta, doncs, obre la porta que l’hidrogen rosa sigui un dels sectors que impulsi Brussel·les per a accelerar la transició energètica. La decisió forma part del pla REPowerEU, que té com a objectiu posar fi a la dependència que té la Unió Europea dels combustibles fòssils russos. Per a la Comissió, l’hidrogen es presenta com l’alternativa a aquest problema. En aquest sentit, el pla estableix que el sector energètic de la UE produeixi deu milions de tones d’hidrogen renovable i n’importi deu milions més abans del 2030.

Les propostes s’enviaran ara al Parlament Europeu i al Consell perquè siguin aprovades. Ambdues institucions disposen de dos mesos per a acceptar o rebutjar els textos, sense possibilitat d’introduir-hi modificacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes