Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

Finalment, ha arribat el dia més decisiu. El parlament del Regne Unit ha de votar avui si accepta l’acord pel Brexit o no. La votació s’ha ajornat cinc setmanes perquè el govern semblava que no la podia guanyar, però ja no hi ha gaire més temps per discutir. El Regne Unit hauria d’abandonar la Unió Europea el 29 de març i aquestes són les opcions que li queden, segons què passi avui.

Què pot passar en la votació?

—Si Theresa May aconsegueix de guanyar la votació, el govern enviarà al parlament la legislació necessària per a abandonar la Unió Europea i si aquesta legislació s’aprova el Regne Unit abandonarà la UE el 29 de març.

—Si Theresa May aconsegueix de guanyar la votació però acceptant esmenes, caldrà comprovar si les esmenes són compatibles amb l’acord signat o no.

—Si Theresa May perd la votació, el govern tindrà tres dies per a presentar un pla sobre com procedir a partir d’aquell moment.

Quines són les opcions si Theresa May perd la votació?

—Fer el Brexit sense acord amb la UE

La separació sense acord de la Unió Europea i el Regne Unit és l’opció mes perillosa. Això passaria si May perdés la votació i els diputats acceptessin la retirada sense acord. Si els diputats no l’acceptessin, molt probablement hi hauria un vot de censura.

Renegociar els termes de l’acord amb la UE

El Regne Unit podria demanar de renegociar l’acord sobre el Brexit, però ja no dependria d’ell. La UE ha dit que no ho acceptaria. I fins i tot si ho acceptés, s’hauria de negociar de pressa per tancar un nou acord abans de les eleccions europees del mes de maig, perquè en el nou parlament no hi haurà diputats del Regne Unit.

—Fer noves eleccions parlamentàries

Vist que no hi ha acord, el govern britànic pot demanar de fer eleccions, amb l’esperança que un nou govern tingui un mandat popular clar. Però la primera ministra no pot convocar eleccions tota sola, sinó que ha de menester el vot favorable de dues terceres parts del parlament.

Les eleccions es podrien fer vint-i-cinc dies després i això afegiria tensió al calendari. Si fos el cas, segurament el govern britànic demanaria a la Unió Europea d’ajornar l’abandonament de la UE més enllà del 29 de març. I no és pas clar que Brussel·les ho acceptés.

—Un vot de censura al parlament

Els laboristes prefereixen aquesta opció, que té tres resultats possibles. Si el govern guanya la moció de censura, continua. Si la perd, hi haurà un nou primer ministre, que pot ser un altre conservador o un laborista. I si en un període de catorze dies ni el govern ni l’oposició no poden configurar un govern estable, es convocaran eleccions automàticament.

—Convocatòria d’un altre referèndum.

Una darrera possibilitat és convocar un segon referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. Legalment, no es pot fer abans del 29 de març, de manera que només tindria sentit si la Unió Europea acceptés d’endarrerir la data definitiva i final per a l’adeu a la Unió.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.