Bonificar l’impost de successions, Hard Rock i menys IRPF: la proposta de pressupost de Junts al govern

  • L'equip negociador del partit presentarà avui al migdia un document amb totes les propostes a la consellera d'Economia, Natàlia Mas

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
30.11.2022 - 13:03
Actualització: 30.11.2022 - 22:06

Junts presentarà avui al migdia a la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, la seva proposta de pressupost per al 2023. Es tracta d’un document que gira entorn de cinc eixos i que recull rebaixes impositives en l’IRPF, bonificacions en l’impost de successions i altres mesures com un compromís amb el Hard Rock o un augment en les subvencions de l’escola concertada.

El secretari general del partit, Jordi Turull, ha deixat clar que en les negociacions no afavoriran els vets creuats amb el PSC i comuns i que qui se sumi a les seves propostes, serà benvingut.

D’entre els cinc àmbits que detalla el document, Junts proposa de revisar progressivament l’impost de successions i bonificar el 99% de totes les adquisicions en familiars de primer grau. D’aquesta manera, recuperarien l’escenari del 2011.

També aposten per disminuir la pressió fiscal a les rendes més baixes tot disminuint mig punt el tram autonòmic més baix de l’IRPF (de 0 a 12.450 euros). Per una altra banda, demanen de deflactar tots els trams de l’IRPF un 3,5% i incrementar els mínims personals i familiars en el mateix impost un 7,5%. Si no s’apliquessin aquestes mesures, el govern ingressaria entre 700 i 750 milions de més.

Segons l’ex-conseller Jaume Giró, que forma part de l’equip negociador juntament amb Albert Batet, Mònica Sales, Jaume Giró, Joan Canadell, Jordi Monell i Jordi Cabrafiga, es neutralitzaria els efectes de la inflació que es calcula que a final d’any se situï al voltant del 7,5%.

Entre les despeses, destaca un compromís per augmentar les inversions en l’escola concertada. Com a propostes, proposen d’incrementar els preus dels mòduls un 30% i ampliar la gratuïtat d’Infantil 2 a les escoles bressol concertades, tal com es fa des d’aquest curs en els centres públics. Conscient de la polèmica que poden despertar aquestes mesures, fonts del partit defensen que la concertada té molts sobrecostos i que fa anys que no s’actualitzen les partides que s’hi destinen: “A molts catalans els seus prejudicis ideològics no els permeten veure la realitat”.

Entre les despeses, també destaca una actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Cataunya (IRSC), tal com demanava la Taula del Tercer Sector, i permetre que més gent pugui accedir a prestacions socials. Demanen d’apujar-lo un 8,7%, un 0,7% més del que ha promès tot just avui el govern. També proposen un increment de 80 milions d’euros per al foment i l’impuls del català, 80 més per la CCMA, el CAC i l’ACN, un 10% més de recursos per la Salut Mental o ajuts en autònoms i petit comerç per fer front a l’augment de les factures elèctriques.

En aquest capítol també inclouen un apartar a la seguretat i demanen de combatre les ocupacions d’immobles. Per això demanen de crear una unitat dins dels Mossos d’Esquadra per dissuadir aquestes pràctiques. No especifiquen quina partida se’ls adjudicaria.

Una altra de les propostes polèmiques del document és un compromís polític amb el Hard Rock. Segons el document que han fet arribar al govern, demanen de “tramitar i avançar sense dilacions innecessàries” i enllestir el Pla Director Urbanístic (PDU) abans que acabi l’any. Defensen que el macroprojecte pot ser una “eina de promoció del turisme”.

Aquesta voluntat va en la línia expressada pel govern, qui recentment va refermar el seu compromís amb el complex turístic que Hard Rock vol construir a Vila-seca i Salou. El projecte es troba en tramitació i recentment un informe del Departament d’Acció Climàtica va advertir que el PDU no complicar els requisits ambientals. Tot i aquests entrebancs, la portaveu del govern va reclamar “que ningú dubti que continuarà avançant, però només amb el vistiplau de tots els informes favorables de tots els departaments implicats”.

A continuació, podeu consultar el decàleg complet de Junts per Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any