Una bona hidratació, vinculada a més esperança de vida

  • Segons un estudi, els adults ben hidratats semblen estar més sans, desenvolupen menys afeccions cròniques i viuen més

VilaWeb
Europa Press
02.01.2023 - 21:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els adults que es mantenen ben hidratats semblen estar més sans, desenvolupen menys afeccions cròniques, com malalties cardíaques i pulmonars, i viuen més que aquells que no ingereixen suficients líquids, segons un estudi dels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH), publicat a la revista ‘eBioMedicine‘.

A partir de les dades sanitàries recollides d’11.255 adults durant un període de trenta anys, els investigadors van analitzar els vincles entre els nivells sèrics de sodi, que augmenten quan disminueix la ingesta de líquids, i diversos indicadors de salut i van descobrir que els adults amb nivells de sodi sèric alts eren més propensos a desenvolupar malalties cròniques i mostrar signes d’envelliment biològic avançat que aquells amb nivells mitjans. Els adults amb nivells més alts també tenien més probabilitats de morir a una edat més primerenca.

“Els resultats suggereixen que una hidratació adequada pot alentir l’envelliment i perllongar una vida lliure de malalties”, afirma la doctora Natalia Dmitrieva, autora de l’estudi i investigadora del Laboratori de Medicina Regenerativa Cardiovascular de l’Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang (NHLBI), depenent dels NIH.

Les troballes no proven un efecte causal, puntualitzen els investigadors i adverteixen que calen assaigs aleatoris i controlats per determinar si una hidratació òptima pot promoure un envelliment saludable, prevenir malalties i prolongar la vida. També diuen que les associacions poden servir de base per la pràctica clínica i orientar el comportament personal en matèria de salut. “Les persones el sodi sèric de les quals és de 142 mEq/L o superior es beneficiarien d’una avaluació de la seva ingesta de líquids”, subratlla Dmitrieva.

La doctora explica que la majoria de les persones poden augmentar la seva ingesta de líquids de forma segura per assolir els nivells recomanats, cosa que es pot fer tant amb aigua com amb altres líquids, com sucs o verdures i fruites amb un alt contingut en aigua. Les Acadèmies Nacionals de Medicina, per exemple, suggereixen que la majoria de dones consumeixin entre 1,5 i 2,2 litres de líquids al dia, i els homes, entre 2 i 3 litres.

“L’objectiu és assegurar-se que els pacients ingereixen suficient líquid i, alhora, avaluar els factors, com la medicació, que poden provocar la pèrdua de líquids”, afirma el doctor Manfred Boehm, autor de l’estudi i director del Laboratori de Medicina Regenerativa Cardiovascular.

Els autors també van citar una investigació segons la qual aproximadament la meitat de les persones de tot el món no compleixen les recomanacions d’ingesta diària total d’aigua, que sol començar en 1,5 litres. “La disminució del contingut d’aigua corporal és el factor més comú que augmenta el sodi sèric, i per això els resultats suggereixen que mantenir-se ben hidratat pot alentir el procés d’envelliment i prevenir o endarrerir malalties cròniques”, explica Dmitrieva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes