El Bloc d’Esquerres portuguès ha inclòs la defensa del dret d’autodeterminació de Catalunya i l’alliberament dels presoners polítics al seu programa de les eleccions generals de diumenge. El Bloc d’Esquerres és la tercera força de l’Assemblea de la República i és soci del govern.

La qüestió catalana és un dels sis punts de l’apartat ‘Una política externa per a defensar la democràcia‘, on també proposa una ‘solució política i pacífica per a Catalunya amb un respecte escrupolós a la voluntat del poble’.

L’altra formació que ha donat suport al govern portuguès en aquesta legislatura, la Coalició Democràtica Unitària, també defensa l’autodeterminació dels pobles al programa, però de manera genèrica.

Ambdues candidatures, que tenen 36 escons dels 230 del parlament, ja han mostrat la solidaritat amb Catalunya unes quantes vegades. Han presentat diverses iniciatives al parlament en suport dels presoners polítics catalans i contra la repressió. El Bloc d’Esquerres també va protestar per l’actitud del govern portuguès després de la declaració d’independència.

Enmig de la campanya electoral, el portal d’informació del Bloc d’Esquerres, Esquerda.net, s’ha fet ressò de les mobilitzacions del segon aniversari del Primer d’Octubre i la diputada de la formació, Isabel Pires, ha participat en una manifestació de suport a Lisboa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb