El Servei de Cirurgia Toràcica de Bellvitge ha fet per primer vegada al món una extracció de la primera costella mitjançant cirurgia robòtica i amb una sola incisió. Habitualment aquesta mena d’operacions es fan amb múltiples incisions. La pacient patia síndrome costoclavicular que li causava trombosis venoses i altres afectacions vasculars greus i li limitava la mobilitat del braç. “La intervenció suma els avantatges de la robòtica amb els avantatges de la cirurgia a través d’una sola incisió, reduint al màxim el risc de complicacions i permetent una recuperació més ràpida del pacient”, explica la doctora Anna Ureña, encarregada de fer aquesta operació pionera. La tècnica l’ha desenvolupat en l’àmbit mundial el cirurgià gallec Diego González Rivas.

Els especialistes expliquen que l’ús del robot permet als cirurgians una millor visibilitat, fer moviments més precisos i practicar menys incisions i més petites, avantatges que es tradueixen en menys complicacions, més confort pel pacient, i una disminució de l’estada hospitalària.

El cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Ignacio Escobar, destaca l’evolució que ha fet el servei, passant de fer la majoria d’intervencions per cirurgia oberta a fer un “ús molt extens de la cirurgia mínimament invasiva”, primer amb l’arribada de la videotoracoscòpia i, després, amb la cirurgia robòtica.

El centre hospitalari compta amb dos quiròfans robotitzats amb el sistema Da Vinci on, a banda de cirurgia toràcica –aquest novembre s’ha arribat a l’operació 200–, es fan també intervencions d’urologia, ginecologia, cirurgia general i digestiva, cirurgia maxil·lofacial i oral i otorrinolaringologia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.