El titular del Jutjat penal número 6 d’Alacant ha absolt l’ex-batlle popular de la ciutat Luis Díaz Alperi dels tres delictes contra la Hisenda Pública i el delicte de suborn dels que estava acusat. La sentència, que ha estat notificada avui a les parts, també exculpa els tres empresaris que estaven acusats costat de l’antic regidor com a cooperadors necessaris d’aquests delictes.

El jutge considera que no ha quedat acreditat que l’ex-batlle defraudés a l’Agència Tributària una quantitat total superior als 682.000 euros en les seves declaracions d’IRPF corresponents als exercicis fiscals de 2007, 2008 i 2010 per increments patrimonials no justificats, ha informat el Tribunal superior de Justícia del País Valencià.

Respecte a la primera declaració de la renda, de 2007, descarta que incorregués en un frau de 405.351 euros amb la col·laboració de l’administrador de la mercantil Taller de Comptabilitat SL. Segons la sentència, que pot ser recorreguda davant l’Audiència Provincial, no hi ha proves que tots dos acusats, ‘de mutu acord, ni cada un d’ells per separat’, simulessin un negoci perquè Díaz Alperi veiés saldat un deute tributari de 1.004. 878 euros.

Per contra, l’amo de Taller de Comptabilitat SL si va portar a terme ‘diverses gestions per aconseguir el cobrament’ del crèdit per aquest import amb el qual l’ex-primer edil va abonar un deute a Hisenda, per la qual cosa no es pot parlar d’un ‘increment patrimonial injustificat’, assenyala la resolució.

El titular del jutjat arriba a la mateixa conclusió respecte a les declaracions d’IRPF dels anys 2008 i 2010, després d’analitzar els canvis de titularitat d’un catamarà, el Akra Uno, i els registrats en el repartiment del capital social de l’empresa propietària d’aquesta embarcació, Andarx Business SL, de la qual l’antic batlle i un empresari eren socis.

El magistrat rebutja en aquest sentit que Alperi generés uns increments patrimonials injustificats de 337.000 i 308.209 euros amb aquestes operacions mercantils i defraudés per tant, respectivament, al fisc 144.862 i 132.468 euros.

Finalment, la sentència absol Díaz Alperi d’un delicte de suborn, en determinar que no ha quedat acreditat que el gerent de la Marina Esportiva del Port d’Alacant li permetés amarrar un vaixell i utilitzar les instal·lacions de forma gratuïta d’ençà del 18 de novembre de 2008 fins al 31 de gener de 2013, ‘en consideració a la seva condició del càrrec de diputat a les Corts Valencianes i per la seva anterior condició de batlle de la ciutat d’Alacant’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb