“Basquitis”

"Sempre hi ha una Convergència, un PNB, una Esquerra o un Bildu que salva Espanya al darrer minut"

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió de Bildu de votar a favor del decret de mesures econòmiques urgents del govern espanyol ha causat un cert estupor, ací. Per primera vegada d’ençà de l’arribada al poder de Pedro Sánchez, els tres partits independentistes catalans, ERC, Junts i la CUP, estaven d’acord a votar contra el dirigent socialista, passàs el que passàs, evidentment, com a represàlia pel Catalangate.

Esquerra, especialment, volia demostrar que és imprescindible per a sostenir el govern de PSOE i Unides-Podem, i resulta que no ho va poder fer a causa, precisament, de l’actitud de Bildu, partit amb el qual manté una relació tan estreta que sembla que siguen un sol grup. El fet que tant Arnaldo Otegi com Jon Iñarritu també haguessen estat espiats amb Pegasus havia creat unes expectatives –en el sentit que era impossible que salvassen Pedro Sánchez– que, com s’ha vist, eren més que exagerades.

En vista d’això, ací alguns han reaccionat molt malament i han tornat a treure el fantasma de la “basquitis”. I s’ha tornat a sentir aquella cantarella segons la qual els bascs sempre van a la seua i només pensen en què poden aconseguir a curt termini per a ells. I jo he de dir que puc entendre la frustració, però em sembla injust reaccionar així.

No discutiré que Bildu va a la seua. Però recordaré que també van a la seva els partits catalans, per separat o units. I que quatre diputats del PDECat van votar a favor. A nosaltres, Martxelo, Maria, que al final no deixem de ser sinó observadors neutrals, ens pot semblar més bé o més malament, en termes morals, però en qualsevol cas tenim l’obligació de saber que la política es fa així. Perquè ho hem comprovat moltes vegades en la nostra vida.

Potser el xantatge amb els presos bascs siga a l’origen del vot. No ho sé. Però sí que sé que Espanya fa temps que juga a aquest joc. Sempre hi ha una Convergència, un PNB, una Esquerra o un Bildu que els salva al darrer minut perquè són, o eren, quatre grups tan diferents i enfrontats que poden ser manipulats a conveniència. En això, a Madrid, tenen molta sort.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes