Bargalló descarta de desdoblar classes i proposa ‘grups estables’ d’entre 15 i 22 alumnes

  • El conseller d'Educació diu que els grups seran 'més reduïts que les ràtios tradicionals'

VilaWeb
ACN
19.06.2020 - 11:11

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha descartat de desdoblar grups el curs vinent i ha proposat de fer ‘grups estables’ on els alumnes puguin ‘interactuar’. ‘La idea no és que tinguem un nen que no toca cap altre nen sinó un grup de nens que entre ells es toquen’, ha dit a Catalunya Ràdio. Ha reconegut però que seran grups ‘més reduïts que les ràtios tradicionals’ -ha posat com a exemple de 15 a 22- i que s’entendran ‘com una família’, per això ‘no serà necessari’ respectar les distàncies de seguretat. L’objectiu és ‘garantir la traçabilitat’, ha insistit. ‘És possible que en algunes escoles de dos grups en surtin tres’, ha dit. No ha concretat els docents que es contractaran però ha dit que parlar de milers és una bona apreciació. Escolteu ací l’entrevista:

Ha afegit, però, que no pot concretar la xifra perquè està acabant d’analitzar escola per escola l’aplicació dels criteris i perquè ‘forma part de la negociació’ amb els sindicats, que haurà de començar la setmana vinent. ‘Contractarem aquell personal que l’anàlisi del centre per centre indiqui que és necessari perquè el centre tingui una vida normal l’any vinent’, ha manifestat. Ha dit que el professorat que es contracti de manera addicional no serà directament per atendre nous grups que es puguin crear, sinó per donar una atenció educativa ‘més especialitzada, més concreta i més competencial’, segons les necessitats de cada alumne després de sis mesos sense escola presencial.

Per fer-ho, ha calculat que dels 2.000 milions d’euros que l’estat espanyol transferirà a les autonomies, uns 300 milions haurien de ser per Catalunya en aplicació del percentatge de població escolar que té. Tot i això, ha dit que si es fan servir altres criteris, com les línies de transport escolar, ‘potser és una mica menys’.

Protocol de mesures sanitàries

El conseller ha explicat que està acabant de tancar amb el Departament Salut un document sobre les mesures sanitàries i d’higiene i que s’establiran diferents característiques segons el tipus d’ensenyament i nivell. Bargalló ha afirmat que es treballa perquè el cursi ‘sigui normal’ i per tenir capacitat de reacció immediata si hi ha un brot de la covid-19. En aquest sentit, ha afirmat que la presencialitat s’ha de garantir en la primària i la secundària obligatòria i a partir d’aquest nivell ha afirmat que no els preocupa si aquesta presencialitat no es pot garantir cada dia.

Entre algunes de les mesures que es proposarà, ha reiterat la de prendre la temperatura als alumnes abans d’accedir als centres i ha posat com a exemples les llars d’infants. Bargalló ha explicat que per evitar haver de tancar un centre i confinar els alumnes cada vegada que un nen té febre, es plantegen prendre la temperatura a la porta i que el nen no hi pugui accedir si en té.

Pel que fa a la mascareta, ha descartat l’ús generalitzat en els professors, tot i que ha dit que cal veure com s’aplicarà en el cas dels primers nivells i en algunes situacions en les quals el contacte entre el professor i l’alumne és més directe. ‘Però la imatge del professor amb mascareta a l’aula no serà la normal’, ha resumit.

D’altra banda, ha dit que el curs vinent ‘ni es trauran ni es posaran’ barracons, tot i que abans de la pandèmia la previsió era treure’n alguns. Ha afirmat però que hi pot haver ‘algun cas molt excepcional’ on sí sigui necessària d’una actuació en aquest sentit. Bargalló ha insistit però que s’està treballant amb els ajuntaments per trobar espais per aquells centres que no puguin garantir les mesures necessàries en els seus edificis habituals.

Ha explicat també que s’intensificarà el pla digital per tal que tant centres, com alumnes com professors estiguin preparats davant de qualsevol eventualitat. Educació calcula que hi ha uns 1.200 centres que no estan preparats digitalment i que es necessitarien uns 300 milions d’euros per completar el pla.

Beques menjador

Sobre la moció que va aprovar ahir el parlament per garantir les ajudes a l’alimentació als menors vulnerables durant l’estiu, ha explicat que no serà allargar les beques menjador, sinó que es treballa en diferents fórmules per tal que tots els menors en situació de vulnerabilitat tinguin garantida l’alimentació durant l’estiu. Bargalló ha augurat també que la quantitat d’infants que necessitaran aquests ajuts ‘segurament serà superior’ als que perceben les beques menjador perquè hi haurà més necessitats.

Per últim, ha destacat que durant la pandèmia hi ha hagut co-governança amb el ministeri d’Educació espanyol, i que ha estat ‘molt estreta’. ‘Quan s’ha parlat de co-governança, dels pocs casos en què ha estat real ha estat a educació, en altres casos [l’estat espanyol] ha volgut manar’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any