Ciutadans de Barcelona han sortit al carrer per a demanar que no s’extradeixi Julian Assange als Estats Units i demanar la llibertat del que va ser fundador de WikiLeaks. Centenars de persones han assistit a un acte a la plaça de la Universitat que estava convocat per l’ANC i en el qual hi han pres la paraula representants dels partits independentistes, així com d’Òmnium Cultural. Tots ells han destacat la ‘persecució’ a la que s’està sotmetent l’activista per ‘haver destapat veritats i denunciar abusos de poder’.

Assange ha comparegut avui davant la justícia britànica per defensar-se de la petició d’extradició dels EUA, que el reclama per divuit suposats delictes, entre ells, la publicació d’informació classificada o la conspiració per infiltrar-se en ordinadors governamentals. Els seus advocats del fundador de WikiLeaks Julian Assange han defensat que no pot ser extradit als Estats Units pel seu ‘estat mental fràgil’ i ‘l’alt risc de suïcidi’.

En la primera vista per la seva extradició, la defensa també ha exigit que es rebutgi la petició d’entrega als EUA perquè considera que té ‘motivacions polítiques’ i que Assange no tindrà ‘dret a un judici just’, a més d’exposar-se a ‘un tracte degradant i inhumà’. Aquests càrrecs podrien comportar una pena màxima de 175 anys a la presó.

Per la seva banda, els advocats del govern dels Estats Units han acusat el fundador de WikiLeaks Julian Assange de posar vides ‘en risc’ amb les seves filtracions durant la primera vista a Londres per la seva extradició, segons que informa la premsa britànica.

Després d’una primera ronda d’al·legacions inicials aquesta setmana, la vista del cas s’ajornarà fins al maig quan les parts hauran de presentar les seves evidències. No s’espera que el jutge adopti una decisió fins mesos després d’aquesta darrera vista i, en qualsevol cas, es podrà recórrer la sentència.

Assange compleix una pena de presó d’un any al Regne Unit per haver trencat les condicions de la fiança, després d’haver estat set anys refugiat a l’ambaixada equatoriana al Regne Unit. Suècia també reclamava l’extradició d’Assange per uns càrrecs d’abús sexual, però va decidir tancar el cas.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb