Hilari Salvadó, en la seva presa de possessió com a batlle de Barcelona, el 1937

El 20 de febrer de 1966 va morir Hilari Salvadó i Castells, batlle republicà de Barcelona entre 1937 i 1939. Amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, avui es fan uns actes d’homenatge que s’allargaran fins al migdia. Estan organitzats per la Comissió Pro-Homenatge Hilari Salvadó amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Cementiris de Barcelona, ANC Barceloneta, Òmnium Cultural, l’Associació de Veïns de La Barceloneta i de l’Ostia, Bar Jai-ca i el Bar Filferro de la Plaça Hilari Salvadó.

Al matí hi haurà les ofrenes florals a la tomba del Cementiri de Montjuïc (10.45) i a la seva casa nadiua (12.00) al carrer dels Pescadors. Per cloure els actes, a les 14.00, es faran uns parlaments i un cant coral a la plaça que porta el seu nom.

Salvadó va ser militant d’Estat Català i posteriorment d’ERC, on va concentrar bona part de la seva carrera política. Va prendre possessió com a batlle de la ciutat el 1937, en plena guerra del 1936-39, quan va substituir Carles Pi i Sunyer, que passava a ocupar la cartera de Cultura en el Govern de la Generalitat. El 1939, quan les tropes franquistes ja estaven a l’Hospitalet de Llobregat, inicià el seu exili a França. Condemnat en rebel·lia per les autoritats franquistes, va poder tornar a Barcelona uns anys abans de la seva mort, el 1966.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]