barcelona medalla arcadi oliveres

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’activista i economista Arcadi Oliveres pel seu activisme compromès i la seva lluita incansable a favor de la pau i el desarmament, així com per l’impuls d’iniciatives a favor dels drets humans i la justícia social.

La proposta ha rebut els vots favorables de BComú, el PDECat, ERC, el PSC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé, l’abstenció de la CUP, i els vots en contra de Cs i el PP.

El tinent de batlle Gerardo Pisarello ha recordat Oliveres com un ‘desobedient contra la injustícia’. ‘Amb el seu exemple ens ha mostrat que un món més just és possible’, ha assegurat. El líder del PDECat a Barcelona, Xavier Trias, ha subratllat que es tracta d’un home honest, coherent, compromès i de diàleg, mentre que Montserrat Benedí (ERC) ha destacat el seu paper en la reconciliació dels pobles.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha dit que, al marge de la discrepància en projectes polítics concrets, Oliveres ha treballat pel progrés de la dignitat humana, i Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé han agraït la seva defensa de les ‘causes justes’.

Marilén Barceló (Cs) només ha intervingut per expressar el vot en contra del seu grup, mentre que Alberto Fernández (PP) ha criticat que el govern municipal prioritza les afinitats ideològiques en l’entrega de medalles, la qual cosa ha assegurat que ‘no representa tota la ciutat’.

La regidora de la CUP Maria Rovira ha reconegut la figura d’Oliveres i el seu discurs combatiu i coherent amb els valors universals, i l’ha recordat com un referent del moviment antiglobalització, encara que ha expressat que la CUP no creu que els homenatges hagin de fer-se amb medalles: ‘El reconeixement ha de ser al carrer’.

Altres medalles

El ple també ha aprovat la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la ballarina i coreògrafa Anna Maleras pel seu paper en la internacionalització de Barcelona com a centre mundial de la dansa; així com al també ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, per connectar la ciutat amb la modernitat del món de la dansa.

També s’ha concedit la medalla al crític d’art Daniel Giralt-Miracle per la qualitat de les seves aportacions sobre el patrimoni artístic barceloní, ‘la significació dels seus estudis sobre Antoni Gaudí i Salvador Dalí, a més del seu paper en la configuració del Macba i el seu compromís amb la capital catalana’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb