Barcelona commemorarà el primer aniversari de l’atemptat del 17 d’agost amb un acte a la plaça Catalunya que comptarà amb una interpretació musical per part d’alumnes de les Escoles Municipals de Música i del Conservatori Municipal. Abans, familiars de les víctimes mortals faran una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró, on es va aturar la furgoneta de l’atac a La Rambla.

La commemoració tindrà com a lema ‘Barcelona, ​​Ciutat de Pau’, i ha estat promoguda per l’Ajuntament amb col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern a Catalunya, que no faran parlaments institucionals, ja que volen que el protagonisme recaigui en els familiars de les víctimes i els ferits.

Hi acudiran representants dels serveis policials i d’emergència i també dels ajuntaments de Cambrils; Ripoll (Girona), d’on procedien la majoria dels autors de l’atemptat; Alcanar (Tarragona), on es va preparar la cèdula; Subirats (Barcelona), on van abatre a l’autor de l’atac de la Rambla; i de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis en què residien víctimes mortals.

A més, s’engegarà el web ‘Memorial La Rambla 17-A‘, en la qual es recull l’arxiu digital dels llibres de condolences i dels elements que ciutadans van dipositar a la Rambla. De cara al 2019 i en el marc de la reforma de la Rambla, s’inclourà una senyalització commemorativa i un element recordatori.

El Comissionat de Programes de Memòria de Barcelona ha impulsat durant aquest any els treballs per crear un arxiu digital dels objectes i documents que la ciutadania va dipositar a la Rambla de manera espontània per mostrar el seu duel, al costat dels missatges dels llibres de condol, que es recullen al web ‘Memorial Rambla 17’, consultable en català, castellà i anglès.

El projecte ha comptat amb la implicació del Museu d’Història de Barcelona (Muhba), l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb