Balcells avisa que els hospitals que no compleixin amb el català rebran penalitzacions econòmiques

  • El conseller admet que l'ús de la llengua als centres sanitaris és baix i lamenta que no hagi estat una prioritat

VilaWeb
ACN
24.04.2024 - 10:42
Actualització: 24.04.2024 - 11:30

El conseller de Salut, Manel Balcells, avisa que els hospitals que no compleixin amb el català tindran penalitzacions econòmiques. En una entrevista al diari Ara, ha admès que l’ús de la llengua catalana al sistema sanitari era baix i ha lamentat que, aquests darrers anys, no hagi estat una qüestió prioritària. “Hi ha hagut certa deixadesa: la realitat és que hi ha molts pacients que no són atesos en la seva llengua i treballem per revertir-ho”, ha dit. I ha anunciat que la setmana vinent el Servei Català de la Salut (CatSalut) emetrà una instrucció específica dirigida a tots els centres perquè assegurin que els professionals que contracten saben català.

A l’entrevista al diari Ara, Balcells recorda que, fa uns mesos, el govern va activar un programa de cursos de català gratuïts i en hores de feina per a uns quatre mil professionals, amb l’objectiu que puguin acreditar el nivell que els pertoca pel seu rol (el B2 o el C1). En aquest sentit, ha subratllat que els centres tenen l’obligació d’oferir un itinerari formatiu i el temps perquè aprenguin la llengua a aquells professionals contractats que no tinguin el nivell.

“No consolidarem places d’interí si no tenen el nivell adequat de català, el B2 o el C1, en funció del seu rol. Exigirem als hospitals el compliment de la instrucció i, si no la compleixen, el centre tindrà penalitzacions econòmiques. En funció de l’incompliment de la instrucció n’hi haurà un percentatge, de la mateixa manera que s’ha de complir amb el pla de Salut i amb les intervencions quirúrgiques”, ha apuntat.

Sobre com es garantirà el compliment de la instrucció, Balcells ha explicat que se situarà una persona referent dins de cada centre que farà el seguiment de la formació dels professionals que ho necessiten, a més del seguiment de l’ús social i corporatiu de la llengua. Seran una mena de referents i dinamitzadors del català, en paraules del conseller. “No es tracta de castigar. No ho aconseguirem així. Es tracta d’oferir, acompanyar i exigir. Si no ho fem així, no ens en sortirem”, ha assegurat.

També ha indicat que el govern vol que hi hagi voluntaris als centres sanitaris perquè facin de parelles lingüístiques per a ajudar en la formació, a més de fer un estudi per a quantificar el nombre de professionals sanitaris que hi ha al sistema que no parlen català, per tal de saber la realitat de cada centre. “Els hospitals hauran de crear la figura del referent, assegurar el seguiment de l’itinerari i fer un diagnòstic de la situació. I si no ho compleixen, hi haurà penalitzacions”, ha sentenciat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any