Aquest matí, a les nou en punt, l’INE feia pública l’estatística d’hipoteques del mes de juny i m’ha cridat l’atenció un fet curiós que, al cap d’una estona, he comprovat amb les dades que aporta l’Idescat. En xifres interanuals, el nombre d’hipoteques constituïdes per habitatges el juny a Catalunya ha baixat d’un 17,6%, però el capital només ha baixat d’un 10,3%. He fet un pas més i he analitzat què havia passat del març ençà: el nombre total ha baixat d’un 16%, però el capital només d’un 12%. Comptat i debatut, doncs, en aquests mesos s’han comprat menys habitatges, però més cars. I, segons que em diuen, els preus no han pujat, cosa que vol dir que hi ha hagut menys operacions, però d’habitatges de més nivell.

Cal parlar amb la gent del sector per a trobar-hi una explicació. ‘D’ençà del maig, notem que venem més els productes de nivell mitjà i alt i també sortides de Barcelona cap a la rodalia. Concretament, a Sant Cugat, hem notat que de l’any passat a aquest la mitjana de les operacions unitàries ens ha pujat gairebé d’un 10%, i no pas pels preus, sinó per la mena d’habitatges, que eren de més nivell’, em comenta Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris.

El confinament ha actuat en favor de la cerca de més espai lliure al nostre voltant. Llegia ahir que els habitatges amb piscina i jardí s’han revalorat a la ciutat de Barcelona, per exemple. El coronavirus ens ha canviat, en moltes coses…

Homedes em diu que on han vist molta rotació és en el lloguer. Un fet que em confirma Xavier Perramon, director de Finques Perramon, qui afegeix que l’ha sorprès un creixement important de renúncies de contractes, bé per a acabar el termini, bé per a deixar el pis. Això ha fet que hagi augmentat l’oferta. I hi ha més factors. Per exemple: ‘Al juliol no hem tingut estudiants buscant pis, potser per la incertesa de la universitat. També hi ha gent que senzillament no pot continuar pagant, hi ha moltes separacions i gent que compartia pis i que l’han deixat.’ I amb més oferta de pisos, s’abaixaran els preus? Perramon creu que sí. ‘Els de més de 1.100 euros a Gràcia, per exemple, ja no es col·loquen. A curt termini, i si continua aquesta tendència, els preus es trobaran pressionats a la baixa. Actualment, ens trobem que els pisos que comercialitzem es lloguen a preus iguals –en casos de lloguers anteriors ajustats–, o inferiors –en casos de lloguers que haguessin estat amb rendes altes.’

Tot plegat és una mica contradictori, coincideixen a dir tots dos experts. En uns moments en què la gent té por de lligar-se amb una hipoteca a quinze anys, sembla que hauria d’anar més pel lloguer i pressionar els preus a l’alça, però, per una altra banda, de moment, també hi ha una oferta creixent. En realitat, tot allò que ens envolta aquests mesos és contradictori i estrany. I el sector immobiliari no n’hauria de ser cap excepció.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.