Avui podem veure aurores boreals? Els experts expliquen per què és possible

  • Aleix Roig, responsable del Parc Astronòmic de Prades, recomana de guaitar avui el cel per si s'esdevé aquest fenomen tan inusual

VilaWeb
Imatge d'una aurora boreal captada a Alaska
Redacció
25.04.2023 - 19:32
Actualització: 25.04.2023 - 23:16

Uns quants mitjans de l’estat espanyol s’han fet ressò aquestes darreres hores de la fotografia que va captar aurores boreals al cel de Càceres, a Extremadura. El cel extremeny tenyit de roig es va fer viral gràcies al fet que la NASA la va escollir com la fotografia astronòmica del dia (APOD). La imatge va ser presa fa trenta-sis hores i posa en alerta els professionals i els afeccionats a l’astronomia, que confien de poder veure aquest fenomen lumínic en latituds baixes.

Aleix Roig, responsable del Parc Astronòmic de Prades, explica a VilaWeb que és un fenomen inusual i que és molt difícil de veure’l sobre el cel de Catalunya, però que encara és més estrany que s’hagi vist a Extremadura, que és a menys latitud. “Recomanaria, si el temps ho permet, de guaitar avui el cel quan s’hagi post la lluna i mirar si es produeix aquest fenomen”, explica en declaracions a VilaWeb.

Roig assenyala que aquests dies hi ha les condicions idònies per a veure aurores boreals i que ja se n’han albirades en molts països del món que no hi estan acostumats, com a Gal·les, Anglaterra, Rússia, Polònia i alguns estats dels Estats Units, entre els quals, Wisconsin, Washington, Colorado, Califòrnia i Arizona. “Aquest fenomen es produeix quan hi ha tempestes solars que emeten partícules electrificades i impacten amb l’atmosfera. Quan això succeeix, es produeix un fenomen lumínic que coneixem com a aurores boreals”, explica, tot i que afegeix que les previsions tenen un punt d’incertesa.

De fet, mentre atén la trucada de VilaWeb, Roig va cap al nord d’Anglaterra per provar de veure’n. Hi és de viatge perquè una fotografia feta des del Parc Astronòmic de Prades va ser premiada pel Royal Observatory Greenwich de Londres. És una captura de la Nebulosa del Dofí, una estrella massiva que es convertirà en supernova. La fotografia també fou inclosa per National Geographic entre les seves tres imatges més populars del 2022 i la NASA la va escollir com la fotografia astronòmica del dia (APOD).

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any