Un tècnic d’Emergències diu que li van demanar si calia permís de Madrid per a enviar l’alerta per la gota freda

VilaWeb
15.05.2025 - 11:17
Actualització: 15.05.2025 - 23:20

Un dels dos tècnics d’Emergències que va intervenir en l’enviament del missatge ES-Alert el 29 d’octubre ha explicat a la jutgessa que instrueix la causa penal sobre la gota freda que el sotsdirector d’Emergències, Jorge Suárez, li va dir a les 18.36 que era probable que s’enviés un missatge d’aquesta mena, que finalment es va fer arribar a la població a les 20.11.

Per aquest motiu, li va demanar que estigués atent i preparat davant aquesta possibilitat, però no va ser fins a les 19.57 que va rebre una nova consulta de Suárez sobre aquest afer, concretament per saber si “calia demanar permís a Madrid”, segons que han explicat fonts del cas presents en la declaració, que encara continua.

Aquest tècnic va respondre que el personal del CECOPI tenia la capacitat per a fer-ho i es va oferir com a validador del text, ja que necessàriament hi ha d’haver un redactor i una persona que el revisés. Aquesta segona operació la va fer entre les 20.08 i les 20.11, mentre era al telèfon amb Jorge Suárez, segons la declaració del tècnic i les mateixes fonts presents en la testifical.

Una avaria al 112

El mateix tècnic ha explicat que una avaria —el matí del 29 d’octubre—, possiblement causada per les condicions meteorològiques, va inutilitzar 30 de les 120 línies de què disposa el telèfon 112 al País Valencià. Aquesta avaria, que es va comprovar que era responsabilitat de l’operador telefònic i que feia que una de cada deu trucades entrés sense àudio, no es va poder solucionar fins a la tarda de l’1 de novembre, segons que han explicat fonts judicials presents en la declaració d’aquest testimoni.

Un tècnic va anotar l’avís sobre el Poio sense aturar el CECOPI

L’altre tècnic d’Emergències, que va declarar davant de la jutgessa fa dies, va explicar que va transmetre als seus superiors el correu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) sobre el desbordament del barranc de Torrent (o rambla del Poio), i que aquests el van “anotar segons el protocol”, però no en van informar verbalment la direcció de l’emergència reunida al CECOPI.

Segons consta en la transcripció de la seva declaració, el tècnic no va informar el sotsdirector d’Emergències, Jorge Suárez, perquè no tenia coneixements per a valorar la gravetat de les xifres que apareixien al correu de la CHX, ni tampoc no disposava d’un protocol per a interrompre les comunicacions del CECOPI, segons que va dir.

Ell va rebre el correu de la CHX d’una companya, el va traslladar al responsable de la unitat d’anàlisi, el va anotar en una carta Coordcom –el nom que rep el sistema de comunicacions que integra tots els serveis que intervenen en una emergència– i tot seguit es va dedicar “a la gestió següent, perquè tenien un volum molt important” de feina relacionada amb l’emergència.

Aquest tècnic va insistir que no té qualificació per a valorar els cabals i que desconeixia la capacitat hidràulica dels cursos fluvials del País Valencià perquè no havia rebut formació al respecte.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor