01.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 01.03.2025 - 21:49
Aquesta setmana entrant arribarà a les llibreries El far de les Rambles, de Lluc Oliveras. La novel·la ens parla d’en Lluïset, que de ben petit queda fascinat pel quiosc de begudes amb aires modernistes que il·lumina la rambla de Canaletes, al bell mig de Barcelona. Un enamorament que marcarà la seva vida i la de tothom del seu entorn. Anys més tard, tornarà a sentir aquesta mateixa sensació en conèixer la Laura, sabent que les seves vides quedaran lligades per sempre. Amb ells travessarem la història de la ciutat i de tot Europa durant el segle XX, de les guerres i dels canvis que afecten de ple els protagonistes i les seves famílies, que habiten al cor de la Rambla.
Lluc Oliveras (Barcelona, 1977) és escriptor, guionista, director, fotògraf i compositor. Durant més de dues dècades, ha guionitzat i dirigit uns quants documentaris, programes i sèries de televisió i el llargmetratge Quan res importa (2022), que es basa en la seva novel·la T’esperaré pel camí (2022). Com a escriptor, ha publicat nombroses novel·les de diferents gèneres, entre les quals cal destacar dos supervendes i el premi Rodolfo Walsh del festival Semana Negra de Gijón (2011) per Confessions d’un gàngster de Barcelona. La seva obra ha estat traduïda al castellà i l’italià.
L’editora, Mireia Lite, explica als lectors de VilaWeb:
“Us proposo un viatge al passat, una passejada per un dels carrers més emblemàtics de la ciutat de Barcelona, una de les artèries que ha estat testimoni dels grans canvis i moments més importants no només de la ciutat, sinó de tot el país: avui recorrerem les Rambles com no ho havíem fet mai fins ara, un viatge en el temps i l’espai a través de la literatura.
Ens traslladem fins a l’any 1878, quan a la part alta de les Rambles es va instal·lar un quiosc de refrescos i begudes. El negoci va ser tota una novetat, i els barcelonins de la part humil de la ciutat –i els de la que comença a estendre’s més enllà de la plaça de Catalunya– el van començar a visitar. La novel·la que compartim amb vosaltres avança al voltant d’aquest quiosc tan popular i del personatge d’en Lluís, un nen que comença a visitar l’establiment amb el seu pare.
Aquestes pàgines es troben carregades de petites històries. És una novel·la que vol ser un homenatge a tots aquells personatges anònims que componen el teixit humà d’un barri, d’una ciutat; per tant, és una gran novel·la de personatges principals, secundaris i passavolants; tots tenen una història i estan en aquest llibre.
Una novel·la amb aires de gran clàssic, un relat d’amor a Barcelona, a unes Rambles plenes de vida, amb una gran història d’amor que haurà de lluitar contra l’impossible, en temps de guerra i de grans canvis socials. En definitiva, una gran història de Barcelona, de la vida de barri i dels veïns. Certa nostàlgia envaeix el lector a mesura que va passant les pàgines d’aquest llibre, l’enyor d’una Barcelona i d’unes Rambles plenes de vida i habitades per veïns del barri, que avui en dia ens semblen ja molt llunyanes.”